Frissült a lista: Magyarország sárga besorolást kapott

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) frissítette pénteken a járványügyi szempontból kockázatosnak minősített országok listáját.

A határozat szerint Magyarország a zöld zónából a sárgába került át. Ez azt jelenti, hogy október 31-étől csak a koronavírus ellen beoltott személyek utazhatnak karanténkötelezettség nélkül Romániába.

Magyarország kolozsvári főkonzulátusának illetékesei a szigorítás kapcsán arra figyelmeztettek, hogy a román hatóságok csak az Európai Unió által használt QR-kódos Covid-igazolványokat fogadja el. Tehát beengedik az országba a Pfizer-BioNTech-kel, Modernával, AstraZenecával és a Johnson & Johnson vakcinájával oltott személyeket – amennyiben a teljes körű immunizálás óta eltelt legalább 10 nap –, a Sputnik és Sinopharm vakcinákkal beoltottakat úgy tekintik, mint akik nincsenek beoltva.

Mentesülnek a karanténkötelezettség alól azok, akik az oltást, a betegségen való átesést bizonyító zöldigazolvánnyal rendelkeznek és azok, akik 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak fel a határon. Nem kell karanténba vonulniuk azoknak az ingázóknak, illetve gazdasági szereplőknek sem, akik tudják bizonyítani (pl. munkaszerződéssel), hogy üzleti érdekben, vagy munkaügyben utaznak Romániába. A 12 évesnél kisebb gyermekek mentesülnek a karanténkötelezettség alól, és negatív PCR-tesztet sem kell felmutatniuk az országba való beutazáskor.

A CNSU 95-ös számú határozata szerint ugyanakkor a fertőzöttségi ráta csökkenése miatt Malajzia, Kuba, Grenada, Costa Rica és Antigua és Barbuda piros zónából sárgába került át, míg a ráta növekedése miatt Csehország, Dánia, Magyarország, Németország, Svájc, Liechtenstein, Grönland, Jordánia és Botswana a zöld zónából került sárgába. Zöld besorolást kapott Palesztina, Bermuda, Curaçao, Montserrat, Brit Virgin-szigetek és Turks- és Caicos-szigetek. Hollandia, Oroszország, a Feröer-szigetek és Guernsey piros besorolást kapott.

(Címlapi illusztráció forrása: Nagylaki polgármesteri hivatal)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?