Fokozott lesz a rendőri jelenlét ortodox húsvétkor az országban

Fokozott rendőri jelenléttel készülnek az országban az ortodox húsvétra: a belügyminisztérium 26 ezer rendőrt, csendőrt, határrendészt, és tűzoltót helyezett készenlétbe, hogy szükség esetén közbeléphessenek a bajbajutottak segítése, a közrend helyreállítása és a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások betartatása érdekében – közölte pénteken az Agerpres hírügynökség, amelyet az MTI szemlézett.

Mint ismert, húsvét alkalmából szombatról vasárnapra virradó éjszaka feloldják a kijárási tilalmat, hogy a hívők – az előírt távolságtartási szabályok betartásával – részt vehessenek a templomi szertartásokon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A belügyminisztérium azt valószínűsíti, hogy az ország több mint 12 ezer ortodox templomát mintegy 1,7 millió ember fogja húsvétkor felkeresni. Az egyházi rendezvények környékén 14 ezer belügyi alkalmazott vigyáz a közbiztonságra, és átlagosan 10 ezer rendőr és csendőr gondoskodik a közrend és a járványügyi előírások betartásáról a négynapos hosszú hétvégén.

A belügyminisztérium főleg a Bukarestet a tengerparttal összekötő A2-es autópályán, illetve a hegyvidéki üdülőtelepek felé vezető DN1-es országúton számít forgalomnövekedésre, a torlódások elkerülése érdekében 1600 közlekedési rendőrt vezényletek az utakra. Az ország határátkelőin, ahol szintén forgalomnövekedésre lehet számítani, 4200 határrendész teljesít szolgálatot.

A belügyminisztérium azt ajánlja mindenkinek, hogy tartsa be a távolságtartási előírásokat, kerülje a zsúfolt helyeket, és ne feledje: továbbra is érvényben van az az előírás, amely szerint az utcán nem szabad hatfősnél nagyobb csoportokban gyülekezniük olyanoknak, akik nem élnek egy háztartásban.

Az ortodox húsvét idén egybeesik a tengerparti idegenforgalmi szezon hagyományosan május elsejére időzített megnyitásával, a járványügyi mutatók javulása miatt pedig országszerte megnyithattak – elvileg csak 30 vagy 50 százalékos kapacitással – a vendéglátóhelyek is. A hatóságok ezért attól tartanak, hogy a társasági összejövetelekre kiéhezett fiatalok bulizásra fogják kihasználni a kijárási tilalom szombat éjszakai feloldását.

Szerdai sajtóértekezletén Florin Cîțu miniszterelnököt is megkérdezték arról, hogyan fogja ellenőrizni a rendőrség azt, hogy a szombat éjjel utcán tartózkodók valóban a templomi szertartásokra és nem bulizni mennek. A kormányfő szerint nem kell ettől tartani, mert ezen az éjszakán kizárólag a templomok és nem a szórakozóhelyek lesznek nyitva, a – veszélyhelyzet idején tilos – magánrendezvények tekintetében pedig semmilyen újdonságot nem hoz a kijárási tilalom felfüggesztése: az ilyen esetekben eddig is közbelépett a rendőrség.

(Címlapi illusztráció forrása: Facebook/Politia Romana)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

banner_X7Nd4jXU_Maszol-970x250.gif
banner_IeXAwzKh_Maszol-300x250.gif

Kimaradt?