Florin Cîţu arra kérte ukrán kollégáját, hogy Kijev tartsa tiszteletben a román kisebbség jogait

Az ukrajnai román kisebbség jogainak tiszteletben tartására kérte hétfőn ukrán kollégáját a román kormányfő.

A kormány közleménye szerint Florin Cîţu a Krími Platform kijevi alakuló ülésén tárgyalt Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel. A nemzetközi fórumhoz hétfőn Románia is csatlakozott.

A találkozón Florin Cîţu elmondta, hogy Románia kész szélesíteni az együttműködését Ukrajnával, többek között a román-ukrán kormányközi vegyes bizottság idei összehívásával. A két fél kifejezte azt az óhaját, hogy a szállítás és az infrastruktúrafejlesztés terén vonják szorosabbra a kapcsolatokat, illetve hozzanak létre négy új határátkelőhelyet Ukrajna és Románia között. A találkozón ugyanakkor Florin Cîţu arra kérte tárgyalópartnerét, hogy Kijev tartsa tiszteletben az ukrajnai román kisebbség jogait - olvasható a közleményben.

A Krími Platform egy informális nemzetközi fórum konzultációkra és koordinációra Ukrajna nemzetközi partnereivel annak érdekében, hogy fellépjen a Krím megszállásának következményeivel és az ebből adódó fenyegetésekkel szemben, és végül visszaállítsa a félsziget fölött az ukrán ellenőrzést.

Kapcsolódók

Kimaradt?