Felújítják az aradi városháza toronyóráját

A múlt hétvégén megkezdték az aradi városháza toronyórájának a leszerelését, hogy megjavítsák és restaurálják az időmérő szerkezetet.

A városháza sajtóosztálya által közreadott felvételekA hiányzó alkatrészek pótlása, a rozsdás darabok megtisztítása, az óraszerkezet megjavítása és beállítása körülbelül nyolc hónapot fog igénybe venni – közölte a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

A tájékoztatás kitért arra is, hogy az átfogó felújítási munkálatok során nemcsak arra törekednek, hogy eredeti formájában állítsák helyre a toronyórát, hanem a harangot és a hangberendezést is megjavítják, hogy ismét zenéljen. A szerkezet az egész órákat és a negyedórákat is jelezni fogja.

A városháza közleménye idézi Călin Bibarț polgármestert, aki örömét fejezte ki amiatt, hogy egy nagymúltú aradi órásműhely nyerte meg a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást. A munkálatok összértéke meghaladja a 172 800 lejt (áfa nélkül), és várhatóan ősz végére, tél elejére kerülhet vissza a toronyóra az eredeti helyére. A polgármester közölte, hogy a közelgő nyári városnapok miatt nem hagyják üresen „tátongani” az óralapok helyét, hanem imitációval takarják le az üreget.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Idén volt 145 éve, hogy a díszterem befejezésével végleg elkészült a mai aradi városháza. A flamand reneszánsz stílusban készült épületnek boltíves főbejárata és két mellékbejárata van, az 54 méter magas főtorony a középkori városházákra emlékeztet, toronyóráját 1878-ban Svájcból hozatták – olvasható Ujj János aradi helytörténész Arad – Történelmi városkalauz című monográfiájában.

Az egykori sópajta helyén emelt épület még impozánsabb lett volna az eredeti tervek alapján, viszont a város akkori atyái elszámolták magukat. A párhuzamosan épülő színház felemésztette a pénz javát, így le kellett mondani többek között a városháza második emeletéről és a Marosra néző épületszárnyról. Az építésre kiírt pályázatot Lechner Ödön, a 19. század egyik legnevesebb építésze nyerte meg, de mivel tervének kivitelezésére nem futotta a költségvetésből, megbízták Pekár Ferenc helyi műépítészt egy olcsóbb változat elkészítésével.

Kapcsolódók

Kimaradt?