Felháborodtak az aradiak, hogy a város a koldusok pénzét kobozza el

Nagy felháborodást keltett az aradiak körében, hogy a polgármesteri hivatal saját közösségi oldalán olyan fotóval hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy ne adjanak pénzt az utcán kéregetőknek, amelyen egy koldustól elkobzott bankjegyek láthatóak.

A hétfő reggelig több mint 2000 hozzászólást generáló közleménynél a legtöbben nem értenek egyet azzal, amit az önkormányzat alárendeltségébe tartozó helyi rendőrség tett.

„Kérjük, ne támogassák a koldulást! Az Aradi Helyi Rendőrség munkatársai az este 113 lejt koboztak el egy személytől, aki a közösségi sajnálatra alapozva koldult. Az elkobzott összeg a város kasszájába kerül” – írja a városháza a közleményében.

A fotót és kísérő szöveget még csütörtök este tette közzé a polgármesteri hivatal, és a legtöbb hozzászólásban az aradiak felháborodása olvasható. Van olyan személy, aki szerint a helyi rendőrségnek inkább a piacokon az illegálisan árusított cigarettát kellene elkoboznia, nem egy „szerencsétlen” pénzét. Egy másik hozzászóló szintén a zárjegy nélkül forgalmazott cigaretta, valamint a lopások elleni fellépést szorgalmazza.

Egy másik facebookozó azt rója fel a helyi rendőrségnek és a városnak, hogy ahelyett, hogy segítenének a bajbajutottakon, inkább ellopják az összegyűjtött pénzét.

A polgármesteri hivatal egyébként tavaly december 22-én közölt először olyan hírt, miszerint pénzt koboztak el a koldusoktól egy 2019-ben meghozott helyi tanácsi határozatra hivatkozva. Mint írják, céljuk, hogy visszaszorítsák a kéregetést. A határozatban a helyi tanácsosok azt is elfogadták, hogy megnövelik a koldulásért járó büntetés összegét, és még az összegyűjtött pénzt is elkobozzák. A határozat szerint, aki nem tudja kifizetni a koldulásért járó büntetést, közmunkában ledolgozhatja az értékét.

A városháza közleménye szerint a példát Kolozsvárról lesték el. Hozzátették, hogy számításaik szerint Arad utcáin körülbelül száz kéregető van jelen.

Kapcsolódók

Kimaradt?