Ezer személyt alkalmaznak a területi nyugdíjpénztárakhoz, hogy felülvizsgálják az ötmillió dossziét

Ezer személyt alkalmaznak határozott időre, 2022. december 31-éig a területi nyugdíjpénztárakhoz a nyugdíjazási dossziék felülvizsgálatára – közölte Facebook-bejegyzésében Raluca Turcan munkaügyi miniszter.

Egy szerdán elfogadott sürgősségi kormányrendelet szerint 800 felsőfokú, valamint 200 líceumi végzettséggel rendelkező személlyel kötnek határozott idejű munkaszerződést, versenyvizsga után. Ők addig dolgoznak majd a területi nyugdíjpénztáraknál, amíg lezárul az 5 millió dosszié felülvizsgálata.

Az országos helyreállítási tervbe foglalt menetrend szerint a folyamat jövő év harmadik negyedévében zárulna le, a jelenlegi személyzeti állománnyal azonban nem teljesíthető ez a célkitűzés – állítja Turcan, aki szerint jelenleg 3480-an dolgoznak a nyugdíjpénztáraknál.

Az újonnan alkalmazandó személyek bérköltségeit első szakaszban az állami költségvetésből finanszírozzák, de majd elszámolják az uniós helyreállítási terv részét képező Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében – hangsúlyozta a tárcavezető.

(Címlapképi illusztráció: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?