Ezeket a tételeket kapták román írásbelin az érettségizők

A román nyelv és irodalom írásbeli vizsgával kezdték az idei érettségit a 12. osztályt végzettek. Kedden a szakiránynak megfelelő kötelező tantárgyból, szerdán a szakiránynak megfelelő választható tantárgyból, míg csütörtökön anyanyelv és irodalomból mérik fel a diákok tudását. A román nyelv és irodalom vizsgán a reál és humán szakos diákoknak szánt tételek nem sokban különböztek egymástól.

Az első tételben a reál és humán szakos diákok is Nicolae Iorga Doamna Elena Cuza című műévből kaptak szövegrészletet, amelyhez öt rövid feladat tartozott. Emellett a vizsgázóknak írniuk kellett egy legkevesebb 150 szavas szöveget, amelyben arról érveltek, hogy egy történelmi vagy kulturális személyiséggel való találkozás vált-e ki érzelmeket vagy sem, hivatkozva Nicolae Iorga szövegére, valamint személyes vagy kulturális tapasztalatokra.

Fotó: Agerpres

A második tételben a reál és humán szakos diákoknak az elbeszélések műfaji jegyeiről kellett írniuk legalább 50 szóban Cezar Petrescu Întunecare című szövegrészlete alapján.

A harmadik tételben a reál szakos diákoknak egy legalább 400 szavas esszét kellett írniuk, amelyben egy tanult mű alapján mutatták be a komédiák sajátosságait. A humán szakosoknak egy legkevesebb 400 szavas esszében kellett bemutatniuk egy tanult komédia alapján valamelyik szereplő felépítésének sajátosságait.

Az oktatási minisztérium adatai szerint idén összesen 126 454 tanuló iratkozott fel az érettségire, közülük 111 329-en ebben az évben, 15 125-en korábbi években fejezték be tanulmányaikat. A tanügyminisztérium hétfőn közölte, hogy a vizsgán való részvételi arány 98 százalékos volt, összesen 2453 diák nem jelent meg, 39 vizsgázót csalás vagy csalási kísérlet miatt kizártak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?