Ezeket a tételeket kapták a próbaérettségin román nyelv és irodalomból

A hétfői román nyelv és irodalom próbaérettségin a humán, illetve a reál szakos diákok részben eltérő feladatokat kaptak. A tételeket és a javítási útmutatót közzétették az oktatási minisztérium honlapján, ide kattintva tölthetik le.

A diákoknak az első tétel megoldásához előbb el kellett olvasniuk egy számukra addig ismeretlen szövegerészletet Vasile Tițescutól (L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu | Amintiri despre Liviu Rebreanu). A szöveg alapján hat kérdésre kellett válaszolniuk, majd egy legkevesebb 150 szavas fogalmazást kellett írniuk, amelyben amellett vagy az ellen érveltek, hogy a sikert befolyásolja a munkahelyi környezet. Hivatkozniuk kellett a Vasile Vasile Tițescu szövegrészletben található információkra, továbbá személyes tapasztalatokra is.

Fotó: Adobe Stock

A második tételben Tudor Arghezi Versuri című versét kapták a diákok, a feladatuk pedig egy legkevesebb 50 szóban megírt verselemzés volt.

A harmadik tételben egy legalább 400 szavas esszét kellett írniuk a végzősöknek, mégpedig egy korábban elolvasott, szabadon választott mese alapján. A humán szakos diákoknak a mű két szereplőjének kapcsolatáról kellett írniuk, míg a reál szakosoknak karakterelemzés volt a feladatuk.

A hétfői vizsgán több mint 147 ezer  feliratkozott végzős tanulóból 119 614-en vettek részt. A résztvevők közül 12 tanulót kizártak csalási kísérlet miatt.

Mint ismert, a tanügyminisztérium által jóváhagyott ütemterv szerint kedden a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, szerdán a szaknak megfelelő választható tantárgyból, csütörtökön pedig a kisebbségi nyelvek valamelyikén tanuló diákok anyanyelvből vizsgáznak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?