Ezek lesznek a kötelező óvintézkedések, amikor megnyílnak az iskolák

Az iskolák „meghatározott biztonsági és járványügyi körülmények között” nyitnak ki február 8-án – jelentette ki pénteken Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter. Klaus Iohannis államfő már csütörtökön bejelentette, hogy február elején megnyílnak az iskolák.

„Az iskolák meghatározott biztonsági körülmények között és meghatározott járványügyi körülmények között nyílnak meg. Pontosabban: ha a trend a maihoz hasonló marad, vagy éppen tovább javul – nincs rá garancia, de ígéret van, hogy ha a helyzet megengedi, akkor a kormány célkitűzésként fogja kezelni az iskolák megnyitását” – fogalmazott a Victoria-palotában a miniszter.

Voiculescu hozzátette: nem teszik meg ezt a lépést óvintézkedések nélkül, amelyek a következők lesznek: a tanügyi személyzet beoltása, a tanítók beoltása, a tanárok beoltása.

„A teljes tanügyi személyzet az oltási folyamat második szakaszába tartozik, ez a szakasz ma elkezdődött. A második óvintézkedés, amelyet meg kell hoznunk: mindenkit tesztelni, aki tünetekkel rendelkezik, és aki Covid-19 pozitív személlyel került kapcsolatba. Más szóval, ha valaki megjelenik egy járványügyi ankétban, és kapcsolatba került valakivel az iskolában, vagy az iskolában dolgozik, azt rögtön tesztelni kell. Antigén-teszttel kell tesztelni, akár gyermek az illető, akár felnőtt. Ugyanakkor mindenkit, aki tünetekkel rendelkezik, tesztelni fogunk. Ha egy osztályban egy gyereket pozitívan tesztelnek, az összes gyereket tesztelni fogjuk” – nyilatkozta Voiculescu.

Azt is elmondta: az általa vezetett minisztériumban jelenleg az iskolák megnyitásakor alkalmazható gyakorlati útmutatón dolgoznak.

Az oktatási minisztérium ugyanakkor közölte: január 15-éig 167 977 tanügyi alkalmazott jelezte, hogy hajlandó beoltatni magát. Ebből 131 962 személy az iskolai, 36 015 személy a felsőfokú oktatásban dolgozik.

A szaktárca leszögezte: a tanárok megkérdezése a vakáció időszakára esett, ezért sokan nem válaszoltak sem igennel, sem nemmel arra a kérdésre, hogy beoltatják-e magukat. Ezért február elsejéig meghosszabbítják a beoltási szándékra vonatkozó tanári nyilatkozattételek határidejét.

Az iskolai oktatásban dolgozó 292 872 személy 45,06 százaléka nyilatkozta azt mindeddig, hogy beoltatja magát. Az egyetemi oktatásban ez az arány 59,64 százalék.

(Címlapkép: Gábos Albin)

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?