Esetleges a hazai építőtelepeken a védőfelszerelés – a következmény: öt év alatt 799 baleset, 38 elhalálozás

Jelenség a romániai építőtelepeken az egyéni védőfelszerelés hiánya vagy nem viselése, szögezte le az Országos Munkafelügyelőség a Hotnews megkeresésére.

Az elmúlt öt évben a munkafelügyelőség adatbázisába 799 balesetet és 38 halálesetet regisztráltak az egyéni védőfelszerelés hiánya miatt. A munkaügyi minisztérium fennhatósága alá tartozó felügyelőség azt állítja, hogy az egyéni védőfelszerelés hiánya különösen a kis- és középvállalkozások esetében volt beazonosítható. Illusztráció: AgerpresA felügyelőség ellenőrzi és koordinálja a munkavédelemmel és az egészségvédelemmel kapcsolatos jogszabályok végrehajtását. A 488/2017-es kormányrendelet értelmében felfüggesztheti vagy leállíthatja a munkaeszközök működését, ha súlyos és közvetlen balesetveszélyt állapít meg. A védőfelszerelés hiányának hátterében gyakran anyagi okok állnak, a munkaadók pénzt takarítanak meg, ha nem szerzik be ezeket. A balesetek másik oka, hogy van ugyan védőfelszerelés, de a munkavállalók nem viselik, viszont ez is a munkaadó felelőssége. A szabályozás értelmében a munkaadó kötelessége, hogy biztosítsa a védőfelszerelést, lecserélje ezeket, ha elhasználódnak, és gondoskodnia kell arról, hogy az alkalmazottak ismerik a munkavédelmi szabályokat, és viselik a felszerelést.

Az egyéni védőfelszerelés bármilyen kiegészítőt jelenthet, amely a munkavállalót védi, lehet kesztyű, sisak, speciális kötelek és hevederek, de bármi a munkakörnyezettől függően.

A munkaadót 5 000 és 10000 lej közötti büntetéssel sújthatják, ha nem biztosítja az egyéni védőfelszereléseket. Ha munkabaleset történik, akkor a helyzet súlyosságától függően a felelősök 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetést kockáztathatnak.

A Hotnews néhány példát is említ az elmúlt években történt halálos munkabalesetek közül, melyek a védőfelszerelés hiánya miatt következtek be. 2013-ban egy fiatalember, aki Bukarest egyik épületének felújításán dolgozott, meghalt, miután leesett a tetőről. Nem viselt védőfelszerelést.

2016-ban egy másik munkavállaló meghalt, miután leesett egy állványról a craiovai stadionnál, 13 méteres magasságból. A munkavállaló viselt egy tartóhevedert, de az nem volt két biztonsági ponton rögzítve. 2018-ban két munkavállaló esett le magasságból, Bukarest harmadik kerületében, az egyikük meghalt, a másik súlyos állapotban került kórházba, és büntetőeljárás indult a munkavédelmi intézkedések és a gondatlansági halálesetek nem betartása miatt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?