Engedélyezés előtt minden szociális szolgáltatót leellenőriznek, hogy ne forduljanak elő „horroresetek”

A kormány pénteken vitatja meg a szociális ellátásról szóló törvényt módosító tervezetet, amely szerint a szociális szolgáltató központokat az engedélyezési kérelem benyújtásától számított 15 napon belül ellenőrzik, jelentette be Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Illusztráció: Pixabay

Szigorítottunk a szociális szolgáltatások akkreditációjára és engedélyezésére vonatkozó kritériumokon. Többé nem hagyjuk jóvá egyetlen központ működését sem anélkül, hogy az engedélyezési kérelem benyújtásától számított 15 napon belül a szakemberek helyszíni ellenőrzése ne történt volna meg. Az ideiglenes engedély érvényességi időtartamát 12 hónapról 3 hónapra csökkentettük. Szúrópróbaszerű ellenőrzéseket is bevezetünk, mivel a szolgáltatóknak folyamatosan be kell tartaniuk a törvényt, nem csak akkor, amikor megkapják a működési engedélyt. Most első alkalommal büntetőjogi szankciókat is bevezetünk ezen a téren, és a kiróható bírságok felső határa 100.000 lej lesz'” – számolt be Ciolacu a pénteki kormányülés elején.

A kormányfő szerint, a Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszter által kidolgozott tervezet jelentős változásokat fog hozni a szociális ellátás területén.

Elkezdjük a teljes szociális ellátórendszer reformját, és ez az egyik első lépés. Az új jogszabály hatályba lépésével biztosan nem fognak többé előfordulni olyan horror esetek, mint amilyenekre az elmúlt hónapokban fény derült egyes gondozóközpontokban” – tette hozzá Marcel Ciolacu.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?