Elütött egy gyalogost a mentős, aki alkoholt fogyasztott

Szabálytalanul átkelő gyalogost ütött el egy mentőautó, amely a hang- és a fényjelzés nélkül közlekedett, a sofőrjénél pedig 0,23 mg/l alkoholszintet mértek – számol be az Agerpres. A sérült gyalogost kórházba szállították. A rendőrség és a mentőszolgálat is vizsgálatot indított. Kiderült, késve érkezett szerda este a szóban forgó sofőr, és a kötelező alkoholteszt nélkül kezdte meg a munkát. 

Az ötvenéves mentőautó-sofőr, aki épp nem működtette a jármű hang- és fényjelzését, megsebesített az általa vezetett mentőautóval egy gyalogost, aki állítólag nem megfelelő helyen és óvatlanul kelt át az úttesten, tájékoztatott a bukaresti közlekedési rendőrség.  A 47 éves gyalogost a fővárosi Floreasca kórházba szállították orvosi ellátásra. „A mentőautó sofőrjét alkoholszondával tesztelték, az eredmény 0,23 mg/l tiszta alkohol a leheletében. Az Országos Igazságügyi Orvostani Intézetbe (INML) vitték biológiai mintavételre” – tették hozzá. A közlekedési baleset pontos okainak és körülményeinek megállapítására még folynak a vizsgálatok.

Illusztráció | Fotó: Székely Zita

A g4media szerint az esetet követően a bukaresti mentőszolgálat sajtóközleményt adott ki, amelyben leszögezte: „a két kolléga viselni fogja a tettük jogi következményeit”, azaz a mentős sofőr és a munkafelügyelő, aki alkoholteszt nélkül engedte a kormányhoz.

„A Bukarest-Ilfov Mentőszolgálat a június 5-én este történt incidenst követően a következő pontosításokat teszi: a Bukarest-Ilfov Mentőszolgálat Fegyelmi Bizottsága (SABIF) ma, 2024. június 6-án fegyelmi vizsgálatot indít annak a mentőautó-sofőrnek az ügyében, aki tegnap este balesetet okozott, miközben szolgálatban volt egy mentőautóval” – közölte a mentőszolgálat. Mint írják, a sofőr június 5-én este jelentkezett szolgálatra, és egy bevetés során Bukarestben enyhén megsebesített egy hajléktalant, aki szabálytalanul ment át az utcán. A rendőrség megállapította, hogy a sofőr alkoholtartalmú italokat fogyasztott, és 0,23%-os véralkoholszintet mutatott ki a teszt.

Azt írják, a fegyelmi bizottság megvizsgálja az esetet és a sofőr munkáját, aki nem tartotta be a szabályt, amely szerint a járművezetőknek alkoholszondás tesztet kell végezniük, amikor munkára jelentkeznek. Azt is megjegyzik, hogy a mentős sofőr félórás késéssel érkezett a munkahelyére szerda este. Mivel sürgős esetek vártak, a munkafelügyelő a szabályzat betartása, azaz alkoholteszt nélkül engedte a sofőrnek a munkája megkezdését. „A két kolléga viselni fogja tettük jogi következményeit. Zéró toleranciát alkalmazunk azokkal szemben, akik szándékosan megsértik a szakmai magatartási szabályzatot. Elfogadhatatlan az alkoholfogyasztás, de az is, hogy nem alkalmazzuk az eljárásokat, amelyekre folyamatosan képzéseket szervezünk. Az, hogy a szolgálatban sürgősen szükség van további személyzetre, köztudott, hiszen évek óta létszámhiánnyal küzdünk, de egyértelmű szabályaink vannak, amelyeket semmilyen helyzetben nem lehet megszegni” – közölte Dr. Alis Grasu, a mentőszolgálat vezetője. Az elütött férfi egyébként jó állapotban van, elbocsátották a kórházból, nincs életveszélyben, tették hozzá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?