Elhunyt Buchwald Péter kémikus, az RMDSZ egyik alapítója és volt szenátora

Elhunyt 85 esztendős korában Buchwald Péter (Bukarest, 1937. május 21. – 2022. december 16.) vegyész, politikus, a Kolozs megyei RMDSZ egyik alapító tagja, a Kolozsvár Társaság vezetője.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Facebook-bejegyzésben emlékezett meg a közismert szakemberről. „Elment Buchwald Péter, és Kolozsvár felett az ég beborult” – fogalmazott.

„Péter a Szövetség alapító atyáinak egyike volt, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke, haláláig a Kolozsvár Társaságot vezette. Eredeti szakmája szerint vegyész, ezen a területen is komoly teljesítményt tudhat magáénak. A kolozsvári magyar közösség világítótornya maradt azután is, hogy visszavonult a politikából, hiszen sosem távolodott el a közügyektől” – írta Facebook-oldalán a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor Buchwald Péterről kiemelte, „mindig volt előremutató vagy megszívlelendő tanácsa, és biztos vagyok benne, hogy a mai ködös, borongós napon is lelket tudna önteni belénk. Buchwald Péter nagysága sosem a pozícióból, hanem az erős civil öntudattal rendelkező ember kíváncsiságából, megértéséből fakadt. Nagyon jókat beszélgettünk, hiányozni fog, hogy felhívjuk egymást. Isten nyugtasson, Péter!”

Közéleti szerepvállalása a rendszerváltozást követően kezdődött el. 1990-ben a Nemzeti Egységfront ideiglenes tanacsának alelnöke. 1992–1996 szenátor a román parlamentben az RMDSZ színeiben. Ezután 2000-es nyugdíjazásáig Kolozs megye alprefektusa. 2005–2008 között az Országos Tisztviselőket Értékelő Kormánybizottság tagja. Volt megyei RMDSZ-elnök, megyei tanácstag, különböző társaságok vezetőségi tagja. Tanított a Babeș–Bolyai Tudományegyetem kémiai karán. 2017-től a Kolozsvár Társaság elnöke volt. Mintegy ötven gyógyszerelőállítási technológia kidolgozója, több szakmai cikk, tanulmány és bejegyzett találmány szerzője. (Wikipédia)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?