Egyelőre elnök nélkül marad az Állandó Választási Hatóság

A parlament házbizottságainak keddi összevont ülésén levették a szenátus és a képviselőház 13 órakor kezdődött együttes ülésének napirendjéről az Állandó Választási Hatóság (AEP) új elnökének megválasztását.

A két ház együttes ülése | Fotó: Agerpres

A két ház jogi bizottsága február 20-án kedvezően véleményezte a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) által javasolt Iulia Andreea Băbeanu, illetve a Szociáldemokrata Párt (PSD) által támogatott Toni Greblă jelölését a tisztségre. A plénum titkos szavazással dönt majd az AEP új elnökéről.

Az AEP-elnöki tisztség Constantin-Florin Mituleţu-Buică lemondásával üresedett meg. Mituleţu-Buică januárban mondott le a tisztségéről, miután két nappal korábban az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) hivatali visszaéléssel vádolta meg. Az ANI szerint a hatóság vezetője a sógornőjét alkalmazta tanácsadóként az intézmény alelnöki hivatalában. Constantin-Florin Mitulețu-Buică ellen korábban több ízben is vádat emeltek hivatali visszaélés miatt.

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) új elnökét ellenben megválasztja kedden a parlament, erre a tisztségre Monica Gubernatot jelölték.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?