Egy 60 éves férfi mellkasában dobog tovább egy 30 éves nő szíve

Az idei második romániai szívátültetést hajtották végre szombaton a Marosvásárhelyi Sürgősségi Érrendszeri és Transzplantációs Intézetben: egy 60 éves férfi kapta meg egy 30 éves aradi nő szívét.

Dr. Horaţiu Suciu, a szívsebészeti klinika vezetője az Agerpresnek elmondta, hogy a műtét több mint öt órát tartott, de sikerült, és az orvosok bizakodók a páciens felépülési kilátásait tekintve. Ugyanakkor köszönetét fejezte ki a szervdonor nő családtagjainak, akik a balesetben súlyosan megsérült hozzátartozójuk szerveit felajánlották transzplantációra.

A szívsebész azt is elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt visszaesett a szervátültetések száma, és megnőtt a várakozási lista, illetve sokan elhunynak, mielőtt megkapnák a létfontosságú szervet. A mostani esetben is egy 37 éves beteg kellett volna megkapja a szívet, de ő sajnos időközben elhunyt, így került előrébb a sorban a Botoşani megyei illetőségű 60 éves férfi – magyarázta.

Az Arad Megyei Sürgősségi Kórház szombaton a Facebook-oldalán közölte, hogy első ízben műtötték ki egy szervdonor szívét az intézményben. A tájékoztatás szerint a 30 éves agyhalott nő több más szervét operálta ki egy aradi, bukaresti, kolozsvári és marosvásárhelyi specialistákból álló csapat.

În această noapte a avut loc prima prelevare de cord de la Arad: inima unei tinere de 30 de ani, aflată în moarte...

Közzétette: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad – 2021. május 29., szombat

Előzőleg a fiatal nő hozzátartozói beleegyezésüket adták, hogy a menthetetlen rokonuk szerveit életmentő műtétekhez használják fel. A nő szívét Marosvásárhelyre szállították, a fővárosi Fundeni Klinikai Intézetbe a máját és a szaruhártyáját vitték, a kolozsvári veseklinika a veséjét kapta meg, míg a térd kondíliuma és az ín a bukaresti Colentina-kórházba került.

Dr. Lenuța Timiș, az aradi kórház megbízott orvos-igazgatója szerint a rendkívül precíz összehangolást igénylő beavatkozás péntek este tíz órakor kezdődött és szombat délelőtt tíz órakor ért véget. A menedzser köszönetet mondott az orvosoknak és a páciens hozzátartozóinak, hogy a szervátültetéshez való hozzájárulásokkal mások életét és egészségét mentették meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?