„Egészséges életmód” az iskolában – pizzát és kebabot kaptak ebédre a gyermekek

Egy Gorj megyei iskola is részt vesz a Meleg ebéd-programban, amely lehetővé teszi, hogy a diákok meleg ételt kapjanak délutánonként. Csakhogy kiderült, ezen a héten – az iskolások örömére – pizzát és kebabot kínáltak a gyermekeknek. A Közegészségügyi Intézet (INSP) által ajánlott fogások listáján nem szerepel a fent említett két fogás.

Illusztráció: Pexels

A hét elején egy Gorj megyei iskola diákjai kebabot kaptak ebédre, ezzel ellentétben egy bukaresti állami iskolában zöldségkrémlevest, pácolt sertéshúsgombócot, burgonyapürét és muffint kínáltak a gyermekeknek. Nemcsak ez volt az egyetlen egészségtelen fogás a héten, ugyanis pizzát is ehettek a diákok. Roșia de Amaradia polgármestere szerint a szülők is azt kérték, hogy hasonló ételeket fogyaszthassanak gyermekeik az iskolában.

A szakemberek szerint veszélyes, ha rendszeresen gyorsételt adnak a kiskorúaknak, hiszen a későbbiekben is kívánni fogják az egészségtelen ételt, ugyanakkor ez hozzájárulhat a helytelen táplálkozási szokások kialakításához is.

Az egészségtelen étkezés és a mozgáshiány idővel elhízáshoz vezet. A megelőzéshez a WHO minél kevesebb szénhidrátot és napi egy óra testmozgást javasol. Romániában minden negyedik gyermekből egy elhízott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?