Deutsche Welle: leomlott a Bigér-vízesés egy része

Hétfő délután leomlott a Bigér-vízesés fő szikladarabja – írták a Deutsche Welle román nyelvű Facebook-oldalán.

Ezzel felbecsülhetetlen értékű kár keletkezett a természeti látványosságban, amely turisták tízezreit vonzotta Krassó-Szörény megyébe. A vízesés a Néra-szurdok–Beusnica Nemzeti Park részét képezi, és egy nemzetközi turisztikai szakportál néhány éve a világ legszebb vízesésének nevezte.

A Deutsche Welle idézte Mircea Jumanca idegenvezetőt, környezetvédelmi aktivistát, aki szerint emberi beavatkozás okozta a csonkítást, ugyanis a mészkőszikla szerinte nem kapott elegendő utánpótlást, mivel a patak vizét, amely a vízesést táplálta, és amelyből a lerakódások „táplálták” a kőtömböt, elvezették egy közeli pisztrángtenyészethez.

Cascada Bigăr din Banatul Montan, una dintre cele mai căutate atracții turistice din România, s-a prăbușit în această...

Közzétette: DW Română – 2021. június 7., hétfő

Az idegenvezető hozzátette, hogy már két évvel ezelőtt repedések voltak észlelhetők a mészkősziklán, de hiába értesítették a hatóságokat, nem tettek semmit.

Sok környékbeli szállásadó erre a vízesésre alapozta vállalkozását, hiszen turisták tízezrei keresték fel a természeti látványosságot.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?