Ciolacu: eurómilliárdok csorognak át zavartalanul a szitaszerű adórendszerünkön

A román adórendszer olyan, mint „egy hatalmas szita, amelyen eurómilliárdok csorognak át zavartalanul”, szögezte le Marcel Ciolacu miniszterelnök. Erről a Román Nemzeti Bank székházában beszélt a kormányfő Az új adótörvénykönyv változásai: leltár és hatás (2015-2023) című tanulmány pénteki bemutatásán.

Ciolacu megjegyezte: a tanulmány egyik megállapítása az, hogy az elmúlt nyolc évben több mint 550-szer módosult az adótörvénykönyv, több mint száz törvény, rendelet és sürgősségi rendelet révén. Hozzátette, hogy ilyen körülmények között az adórendszer nem lehet hatékony. „Olyan, mint egy hatalmas szita, amelyen eurómilliárdok csorognak át zavartalanul a rendellenes kivételek rendszerén keresztül” – magyarázta.

Illusztráció: Pexels

A kormányfő szerint Románia nem lehet egy időben adóparadicsom és európai szociális modell szerint költekező állam. Megjegyezte: az az abszurd helyzet állt elő, hogy az Európai Unióban Romániában a legmagasabb a munka adóterhe az alacsony jövedelműek és a gyermekes családok esetében, miközben a magas jövedelműek bizonyos kategóriái hatalmas adókedvezményeket kapnak.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az országnak olyan méltányos adórendszerre van szüksége, amelyik megbecsüli a tisztességes adófizetőket és nem tűri el az adócsalást. Hozzátette, hogy a kormány egy olyan adóreformért vállal majd felelősséget a parlament előtt, amelyik átveszi a pénteken bemutatott tanulmány elveinek nagy részét.

Ciolacu elmondta, hogy a kormánynak nem célja elriasztani a befektetőket, ellenkezőleg, olyan előírások elfogadására készül, amelyek adómentessé teszik a beruházott összegeket. „Amit azonban nem tűrök el: az átveréseket, az egy alkalmazottal és egy számítógéppel rendelkező, mindössze számlákat kiállító és a munka adóterheit elkerülő cégeken keresztül szerzett jövedelmeket (...). Nem tesszük többé lehetővé a rejtett és kiszervezett nyereséget, az adóoptimalizálást” – mondta a miniszterelnök.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?