Bulgáriában és Romániában halnak meg a legtöbben az EU-ban a közutakon

Mintegy 20 400-an vesztették életüket közlekedési balesetben tavaly az Európai Unióban (EU), 1 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban. A halálozási mutatók alapján Bulgária és Románia rendelkezik a legkevésbé biztonságos úthálózattal.

Az Európai Bizottság (EB) pénteken közölt kimutatása szerint 2023-ban az egymillió lakosra jutó közúti halálozások száma Svédországban és Dániában volt a legkisebb (22, illetve 27) és Bulgáriában, valamint Romániában a legnagyobb (82, illetve 81), ismertette az adatokat az Agerpres

Az uniós tagországokban közúti balesetben elhunytak száma 10 százalékkal csökkent tavaly 2019-hez képest, az adatok alakulása azonban tagállamonként igen eltérő. A halálesetek száma 2019-től Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban nagyon kis mértékben csökkent, Írországban, Lettországban, Hollandiában, Szlovákiában és Svédországban nőtt. Ezzel szemben Belgium, Csehország, Dánia, Magyarország és Lengyelország jó úton halad afelé, hogy 2030-ra elérje a közúti baleset okozta halálesetek és súlyos sérülések 50 százalékos csökkenésére vonatkozó célkitűzést.

Archív felvétel. Forrás: Kovászna megyei katasztrófavédelem

Romániában a közúti halálozások száma 2023-ban 5 százalékkal csökkent 2022-höz képest, és 17 százalékkal 2019-hez viszonyítva.

A rendelkezésre álló 2022-es adatok alapján (a 2023-as részletes adatok még nem elérhetőek) az EU-ban a halálos kimenetelű közúti balesetek 52 százaléka vidéki utakon történt, 38 százaléka városon, 9 százaléka autópályákon.

Az Agerpres szerint az EB közleményében megjegyezte, hogy komoly aggodalomra ad okot az uniós utakon életüket vesztett biciklisek számának alakulása: 2022-ben több mint 2000 kerékpáros vesztette életét közúti balesetben. Ez az egyetlen olyan úthasználó csoport, amelynek esetében az elmúlt évtizedben nem csökkent jelentősen a halálos kimenetelű balesetek száma, ez pedig különösen a megfelelő infrastruktúra hiányának, a gyorshajtsának és az alkohol vagy drog hatása alatti vezetésnek tudható be – írták.

A halálos közúti balesetekben elhunytak 45 százaléka autóban utazó személy (járművezető vagy utas) volt, 18 százalékuk gyalogos, 19 százalékuk kétkerekű gépjárművel (motorkerékpárok és robogók) közlekedő személy, 10 százalékuk pedig kerékpáros - közölte még az EB.

Az EU 2018-ban azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ig 50 százalékkal csökkentse a közúti halálesetek és a súlyos sérülések számát. Ez szerepelt a közúti közlekedésbiztonságról szóló stratégiai cselekvési tervben és a 2021-2030 közötti időszakra vonatkozó uniós közlekedésbiztonsági szakpolitikai keretben, amelyekben az Európai Bizottság közúti közlekedésbiztonsági terveket határozott meg, hogy 2050-ig elérje a halálos kimenetelű közúti balesetek nullára csökkentésére irányuló célját.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?