Bukarest mellett Nagyszebenbe és Temesvárra is ellátogat a német államfő

Állami látogatásra érkezik jövő héten Romániába Frank-Walter Steinmeier német államfő – közölte pénteken a román elnöki hivatal.

Németország elnöke jövő héten szerdától péntekig fog Romániában tartózkodni, Bukarest mellett ellátogat Nagyszebenbe és Temesvárra is.

Frank-Walter Steinmeiert szerdán a Cotroceni-palotában fogadja Klaus Iohannis, majd kétoldalú megbeszélésüket követően közös sajtótájékoztatót tartanak. Az elnöki hivatal közleményében rámutatott, a két államfő közötti egyeztetések középpontjában a román–német együttműködés fejlesztése és elmélyítése áll elsősorban politikai, biztonsági és gazdasági téren, tekintettel arra, hogy Németország Románia megbízható szövetségese, legjelentősebb kereskedelmi partnere és a második legnagyobb külföldi befektetője.Frank-Walter Steinmeier német államfő | Fotó: Agerpres/EPA

A két elnök ismételten szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a háború sújtotta Ukrajnát és az ukrán népet, illetve hangsúlyozni fogják a Moldovai Köztársaság megsegítésének fontosságát – közölte az elnöki hivatal. Emellett tárgyalni fognak a régió biztonsági helyzetéről és az előretolt védelem megerősítéséről a NATO keleti szárnyán.

A bukaresti német nagykövetség tájékoztatása szerint a fővárosban a német államfő megbeszélést folytat majd Nicolae Ciucă miniszterelnökkel, Alina Gorghiu ügyvivő szenátusi elnökkel és Marcel Ciolacu képviselőházi elnökkel, illetve üzletemberekkel is találkozik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Május 25-én, szerdán Klaus Iohannis és Frank-Walter Steinmeier találkozik Nagyszebenben a Romániában élő német közösség képviselőivel, majd meglátogatják a Samuel von Brukenthal Főgimnáziumot és a keresztényfalvi evangélikus erődtemplomot. A német államfő Temesváron zárja romániai látogatását, ahol részt vesz a helyi filharmónia koncertjén, majd Dominic Fritz polgármesterrel közösen megtekinti a várost. Az elnök ellátogat a Nikolaus Lenau Elméleti Líceumba, illetve találkozik a temesvári német és a zsidó közösség képviselőivel is.

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?