Bővülés: kiteljesedett a Sepsi Metropolisz Övezet

Újabb két település – Illyefalva és Gidófalva – csatlakozott a Sepsi Metropolis Övezetnek nevezett társuláshoz, amelynek célja Sepsiszentgyörgy és 12 környező település közös gazdasági és társadalmi fejlesztése – közölte Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

A társulás székhelye Sepsiszentgyörgyön lesz, és részt vesznek benne Illyefalva, Réty, Uzon, Kökös, Árkos, Sepsikőröspatak, Gidófalva, Mikóúfalu, Bodok, Málnás, Sepsibükszád és Maksa önkormányzatai.A metropoliszövezet képviselői | A szerző felvétele

A Sepsi Metropolis Övezetbe tartozó települések közösen fejlesztik infrastruktúrájukat, közös projekteket indítanak a települések közötti fejlődési különbségek csökkentése érdekében. Elsőként megvalósítható cél, hogy kiterjesztik a sepsiszentgyörgyi közszállítást a környező településekre. Ennek érdekében idén június 30-ig az uniós finanszírozási programokat lebonyolító Központi Fejlesztési Ügynökségnél be kell mutatni a társulás alapító dokumentumait továbbá a térség fejlesztési stratégiáját és a fenntartható mobilitási tervét.

Eközben Sepsiszentgyörgy önkormányzata és a szomszédos Árkos község egy partnerségi megállapodás keretében 12 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatot az Országos Helyreállítási Tervhez (PNRR). Ezekkel a járművekkel biztosítanák közszállítást. Az összesen 39 millió lej értékű pályázat keretében az elektromos autóbuszok beszerzése mellett Sepsiszentgyörgyre és Árkosra telepítenének összesen 16 elektromos jármű töltőállomást.Elektromos autóbusz | Fotó: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

A sepsiszentgyörgyi tömegközlekedés környező településekre való kiterjesztése mellett a projekt előnye, hogy mivel a közszállítást elektromos buszokkal valósítják meg jelentősen csökken a károsanyag kibocsátás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?