FRISSÍTVE – Béremelést lebegtet a Tarom – kedden felszálltak a járatok az Otopeni repülőtérről

FRISSÍTVE: A kedd reggelre beütemezett összes Tarom-járat felszállt az Otopeni repülőtérről, miután hétfőn több tucat járatot töröltek a pilóták „átmeneti munkaképtelensége” miatt. FRISSÍTÉS: A tárgyalásokon megállapodás született. 

A Tarom vezetősége párbeszédet folytatott és egyezséget kötött a repülőszemélyzettel, így kedd reggel már mind a belföldi, mind a nemzetközi járatok a menetrend szerint közlekednek – tájékoztatott kedden a légitársaság. Mint megírtuk, hétfőn váratlanul több tucat pilóta „beteget jelentett”, összesen 52 járatot töröltek, több száz utas rekedt a repülőtéren.

A vállalat közlése szerint a tárgyalásokon megállapodás született a repülőszemélyzet által felvetett bérkérdésekkel kapcsolatban. Az elfogadott intézkedésekről az egyéni munkaszerződések keretében tárgyalnak majd az alkalmazottakkal. Elnézést kérnek az utasoktól a kellemetlenségekért, amelyeket a hétfői járatok törlése okozott, és erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék az utazási terveikre gyakorolt hatást, idézi az állami vállalat közleményét az Agerpres hírügynökség.Fotó: Tarom Facebook oldala„A társaság alternatívákat kínált a járattörlések által érintett utasok számára, és az ügyfélszolgálat közvetlen kapcsolatban áll az utasokkal, hogy részletes tájékoztatást nyújtson a járatok átütemezéséről, a jegyek árának visszatérítéséről vagy más rendelkezésre álló lehetőségekről” – olvasható a közleményben.

Sorin Grindeanu szállítási miniszter leszögezte, hogy a vállalatnak ki kell majd fizetnie a kártérítéseket az utasoknak. Hozzátette: ő a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka értesült arról, hogy a légitársaság pilótáinak mintegy 20 százaléka átmenetileg „repülésre alkalmatlannak” nyilvánította magát.

A romániai pilóták szakszervezete (SPLR) szerint, a pilóták akciójukkal vészharangot kongattak, mivel a vállalat vezetősége hosszú ideje mellőzött számos „kritikus tényezőt”, köztük az utasbiztonságot is. A pilóták nehezményezték, hogy a világos törvényi előírások ellenére a Tarom nem biztosítja a feltételeket a fedélzeti személyzet megfelelő táplálkozásához, és azt is felróják, hogy egyenruháik „elavultak és hiányosak”, nem felelnek meg a munkavédelmi előírásoknak. A néhány órás tiltakozás mintegy 2,5 millió euró veszteséget okozott a vállalatnak, ez az összeg elegendő lett volna a teljes évi béremelés fedezésére.

Az alkalmazottak szerint az elmúlt 8 hónapban különböző csatornákon keresztül jelezték ezeket a szabálytalanságokat, de a vezetőség nem tett semmit. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?