Balkáni Ifjúsági Matematikai Olimpia: rekordpontszámot, valamint négy aranyérmet kapott a román csapat

Négy arany- és két ezüstérmet nyert Románia csapata a 26. Balkáni Ifjúsági Matematikai Olimpián, és rekordpontszámmal az első helyet szerezte meg az országok rangsorában.

A Szarajevóban június 26-a és július 3-a között zajló 26. Balkáni Ifjúsági Matematikai Olimpián a hat romániai nyolcadikos tanulóból álló csapat négy aranyérmet kapott (kettőt maximális pontszámmal), két ezüstérmet, és első helyezést az országok pontszám szerinti rangsorában: a maximális 240 pontból 224-et szereztek meg, ami rekordot jelent a verseny történetében – közölte a tanügyminisztérium.

Illusztráció: Pexels/Louis Bauer

A tantárgyolimpikonoknak, valamint tanáraiknak és családtagjaiknak Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter is gratulált.

A 15 és fél évnél fiatalabb tanulók számára megszervezett Balkáni Ifjúsági Matematikai Olimpián 18 ország csapatai vettek részt: Albánia, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Görögország, Észak-Macedónia, Moldovai Köztársaság, Montenegró, Románia, Szerbia és Törökország, vendégként vett részt a megmérettetésen Azerbajdzsán, Horvátország, Franciaország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Szaúd-Arábia és Tádzsikisztán.

A csapatok általában 6 tanulóból állnak, a házigazda-ország pedig két csapatot is benevezhet a versenyre – tájékoztatott a minisztérium.

Aranyérmesek: Aida Mitroi (Temesvár), Victor-Vasile Dragoş (Nagybánya), Radu-Ionuţ Stoleriu (Iaşi) és Andrei Vila (Bukarest). Aida Mitroi és Victor-Vasile Dragoş maximális pontszámot (40 pont) értek el. Ezüstérmesek: David Ghibu (Bukarest) és Emanuel Mazăre (Piteşti).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?