Az AUR a határon átnyúló csempészet elleni határozott fellépésre szólította fel a hatóságokat

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) csütörtökön felszólította az államfőt, hogy „sürgősen” hívja össze a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot a határon átnyúló árucsempészet és emberkereskedelem ügyében.

A párt azzal kapcsolatban adott ki közleményt, hogy sajtóinformációk szerint a múlt hétvégén egy cigarettacsempészeket szállító, azonosítatlan ukrajnai kisrepülőgép behatolt Románia légterébe.

Az AUR a szimpatizánsaitól kapott információkra hivatkozva az állítja, hogy mára már csempészekből álló bűnszövetkezetek tartják ellenőrzésük alatt a határ menti régiót Máramaros, Suceava és Botoşani megyében. Ezek a csoportok a párt szerint zavartalanul fejtik ki bűnözői tevékenységüket, a rendőrség, az adóhatóság és a helyi hatóságok sem mernek szembeszállni velük. „Ez rendkívül súlyos, mert azt jelenti, hogy az állami szervek cinkosai a bűnözőknek” – állapítja meg közleményében az AUR, felszólítva Klaus Iohannis államfőt, hogy lépjen fel ebben az ügyben.

Az ellenzéki párt szerint a csempészeket szállító ukrajnai repülő állítólagos zavartalan behatolása Románia légterébe nem egy elszigetelt eset volt, az áru- és az embercsempészet 'rendkívüli méreteket öltött' az ország északi és kelet határvidékén. „Ez a jelenség csorbítja a NATO- és EU-tagállam Románia hitelét” – zárul a közlemény.

(Címlapképi illusztráció: ukrajnai határrendészet/Pro TV)

Kapcsolódók

Kimaradt?