Arafat: több mint 1200 hektárnyi terület égett le csütörtökön az országban

Országszerte 923 elsősegélynyújtási és ivóvíz-ellátási pontot állítottak fel a kánikula hatásainak enyhítésére – jelentette be pénteken Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főosztály vezetője. Arról is tájékoztatott, hogy az ország különböző vidékein összesen 1207 hektáron égett le a növényzet egy nap alatt.

Arafat a prefektusokkal és Nicolae Ciucă miniszterelnökkel tartott megbeszélésen ismertette a szélsőségesen meleg időjárás következményeinek kivédését célzó intézkedéseket.

Tájékoztatása szerint csütörtökön 923 fedezéket állítottak fel, ahol elsősegélyt nyújtanak és ingyen ivóvizet biztosítanak az embereknek. Eddig 226 személy szorult segítségre a kánikula miatt, hármat kórházba kellett szállítani. A katasztrófavédelmi felügyelőségek és helyi hatóságok öntözésre és állatok itatására alkalmas vizet szállítanak az aszály sújtotta településekre.

Illusztráció: Borsi Balázs

Zajlik a lakosság tájékoztatása a tűzgyújtás és tarlóégetés veszélyeiről, a tűzoltók és önkéntesek járőrszolgálatot teljesítenek a falvakban, és hangosbemondón figyelmeztetik az embereket a szélsőséges időjárás veszélyeire. 54 ellenőrzést tartottak, tűzgyújtás miatt 238 bírságot róttak ki 74 800 lej értékben, 162 esetben figyelmeztetést adtak ki.

„Tegnap az ország különböző részein 1207 hektárnyi leégett területet regisztráltak” – közölte Arafat.

Iaşi megyében 50 hektáron kiterjedő tűzhöz riasztották a tűzoltókat, az égő mezőn egy 74 éves férfi megégett holttestét találták meg. A tarlóégetés emberek megsérüléséhez, halálához vezethet – figyelmeztetett a katasztrófavédelem vezetője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?