Arafat: 30 százalékos átoltottsági aránynál elkezdjük a lazításokat

Más országok tapasztalatai azt mutatják, hogy látványosan visszaszorul a koronavírus-járvány, ha a felnőtt lakosság átoltottsági aránya eléri a 30 százalékot. Ez Romániában júniusra várható – jelentette ki hétfő este Raed Arafat.

A belügyi államtitkár az Antena3 hírtelevízióban nyilatkozott az oltási kampányról és a román hatóságok célkitűzéseiről. Közlése szerint Románia felnőtt lakossága hozzávetőlegesen 15 millió, aminek a 30 százaléka 5 millió fő. Ezért a román hatóságok terve az, hogy ha júniusra a beoltottak száma eléri az 5 milliót, enyhítenek a járványvédelmi intézkedéseken.

„Ha nő a beoltottak száma, lazítunk a megszorításokon. Más országok tapasztalatai szerint ehhez az átoltottsági aránynak el kell érnie a 30 százalékot. Ekkor már megmutatkozik az oltási kampány jótékony hatása, és visszatérhetünk a normalitásba” – magyarázta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A hétfő esti adatok szerint az oltási kampány kezdete óta 3.378.699 személyt oltottak be Romániában. Közülük 1 349 089-en az első adagot, 2 029 610-en pedig a második dózist is megkapták.

(Címlapfotó szerzője: Borsi Balázs)

Kapcsolódók

Kimaradt?