Aláírták az Erdélyi-szigethegységből induló turisztikai kerékpárutak finanszírozását

Épülhetnek a turisztikai kerékpárutak Erdélyben: Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke aláírta a finanszírozási szerződést a Bihar, Kolozs és Fehér megyéket összekötő, az Erdélyi-szigethegységből induló tursztikai kerékpárutak kiépítéséhez.

Forrás: A Bihar Megyei Tanács honlapja

Arról már beszámoltunk, hogy a három megyében összesen 227 kilométernyi túrautat alakítanak ki a kerékpárosok számára. Abból 99,3 km Bihar megyében, 35,3 km Fehér megyében, 92,4 km pedig Kolozs megyében lesz. Bolojan korábban már jelezte, hogy ezeket nem fogják a „zsákutcaként” lezárni 99,3 kilométer után, hanem önköltségen meghosszabbítják majd a félixfürdői kerékpárútig, összekapcsolva így a nagyváradi metropoliszövezet kerékpárút-hálózatával.

A projekthez összesen több mint 110 millió lej vissza nem térítendő támogatást kapott a három megyei önkormányzat az országos helyreállítási alapból (PNRR). A finanszírozási szerződés aláírása után a három megyei tanács önállóan folytatja majd a bicikliutak kivitelezését. A Bihar megyei önkormányzat csütörtöki közleménye alapján a partiumi térségben lesz egy közel 40 km-e szakasz amely egy felszámolt vasúti töltés mentén halad, ezért első lépésként az érintett területek átvételén és a műszaki terveken dolgoznak.

Emlékezetes, hogy a három megye 2021-ben kötött partnerséget az Erdélyi-szigethegység fejlesztése és népszerűsítése érdekében. Az országos helyreállítási alapból összesen háromezer kilométernyi kerékpárút megépítését finanszírozzák Románia területén.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?