banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Alacsony a lakosság átoltottsága, ősz elejére számítanak egy újabb fertőzéshullámra

Valeriu Gheorghiţă, a lakosság beoltásáért felelős országos bizottság (CNCAV) vezetője kedden arról számolt be, hogy az oltásra jogosult, 12 évnél idősebb lakosság körében körülbelül 28%-os az átoltottság. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a maszk továbbra is fontos eszköz a SARS-CoV-2 vírus terjedésének megakadályozásában.

A lakosság átoltottsága tekintetében Bukarest vezeti a rangsort 45,9%-kal, majd Kolozs megye következik 42,6%-kal, Szeben 36,18%-kal, Brassó 33,8%-kal és Temes megye 33%-kal. Kilenc megyében 30% feletti, huszonöt megyében 20% és 30% közötti, és nyolc megyében 20% alatti az átoltottsági arány – sorolta a katonaorvos.

A 12–15 éves korosztályban 20 078 tizenévest oltottak be legalább egy adaggal, ami azt jelenti, hogy ebben a korosztályban az oltási lefedettség 2,4%-os. A 16–19 éves korosztályban ez az arány 15,9%-os, ami abszolút értékben körülbelül 130 478, legalább egy adaggal immunizált fiatalt jelent – mondta a katonaorvos.

Kiemelte, a maszk továbbra is fontos eszköz a SARS-CoV-2 vírus terjedésének megakadályozásában.

Gheorghiţă leszögezte: a két adagból álló oltások esetében az első adag még nem véd teljes egészében a fertőzéssel szemben, ezért fontos a második adag felvétele is. A Delta vírustörzsről elmondta, hogy kétszer-háromszor nagyobb a súlyos tünetek kialakulásának veszélye azoknál a személyeknél, akik ezt a variánst kapják el. Mindezek miatt fontos, hogy zsúfolt helyeken és főleg zárt terekben továbbra is viseljük a maszkot – tette hozzá.

Azt is elmondta: azok esetében, akik már átestek a COVID-19 valamely korábbi változatán, 20–50%-os az esélye annak, hogy a Delta vírustörzzsel újból megfertőződnek.

Jelenleg sem az átoltottság, sem az átfertőzöttség nem akkora még, hogy megvédené a lakosságot a Delta vírustörzs terjedésétől és az esetszámok emelkedésétől. Valószínűsíthető, hogy ez augusztus végén, szeptember elején következik be – mondta Valeriu Gheorghiţă.

(Címlapképi illusztráció forrása: MTI)

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?