A meleg étel biztosításáért tüntettek a tanügyminisztérium előtt

Az oktatási minisztérium székhelye előtt tüntettek hétfőn a Declic mozgalom és a Tanulók Országos Tanácsának képviselői azt követelve, hogy az állam valamennyi iskolában biztosítson meleg ételt a tanulóknak.

A jelenlévők többek között azt skandálták, hogy „Meleg ételt akarunk, nem hazugságokat!”, „Elég a hideg ételből!”, illetve „Ígérettel tele a tányér”. A tiltakozók egy óriáskanalat, valamint túlméretezett merőkanalat és tányérokat tartottak a kezükben.

A tüntetés után a Declic közösség és a Tanulók Országos Tanácsának képviselői megbeszélést folytatnak Sorin Cîmpeanu oktatási miniszterrel, akitől követelték egy olyan országos program elindítását, amelynek keretében minden iskolában biztosítanák a meleg ételt a tanulóknak. Ugyanakkor egy erről szóló, több mint 18 600 aláírást tartalmazó petíciót is átadnak a tárcavezetőnek.Tüntetők az oktatási tárca székháza előtt | Fotó: Agerpres

„Ez egyfajta tiltakozás, amellyel a cél felhívni a figyelmet arra, hogy milyen súlyos a helyzet az iskolákban, amelyekben a diákok vagy egészségtelen ételeket kapnak, vagy egyáltalán nem kapnak ételt. Néhány gyerek számára az iskolában kapott étel jelenti az egyetlen étkezést a nap folyamán” - idézte a sajtóközlemény Denisa Soarét, a Declic kampányfelelősét.

A tiltakozók hangsúlyozták, egy ehhez hasonló kísérleti program már működik, évről évre sürgősségi rendelettel meghosszabbítják, de „hatástalan”. „Gyakran előfordul, hogy a meleg ételt végül hideg szendvics váltja fel, vagy az étel csak papíron létezik, mert a sürgősségi rendelet alkalmazási szabályait későn teszik közzé, és a helyi hatóságok későn írják ki pályázatot az élelmiszer-beszállításra” – fogalmazott Denisa Soare.

Cîmpeanu: már ősztől javasolni fogjuk az étkeztetés bevezetését

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter hétfőn bejelentette, hogy az Egészséges étel az iskolákban program országos szinten való bevezetését javasolja a 2022–2023-as tanévtől. Az elképzelés szerint 2022 és 2027 között futó program az iskolaelhagyást lenne hivatott csökkenteni, így elsősorban a lemorzsolódás szempontjából nagyon és közepes mértékben veszélyeztetett tanintézeteket vonnák be a kezdeményezésbe. A tervek szerint a mezőgazdasági minisztériummal való együttműködés révén hazai termékeket használnának fel az étkeztetéshez. Az ötéves programra egymilliárd eurót szánnak, az összeg egy részét az államkasszából, másik részét pedig vissza nem térítendő és visszatérítendő uniós alapokból biztosítanák – vázolta a tárcavezető.

Az iskolában biztosított étel késztetheti bizonyos esetekben a szülőket arra, hogy iskolába küldjék a gyermeküket – jelentette ki Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter hétfőn. Cîmpeanu részt vett a World Vision szervezet által rendezett konferencián, amelyen bemutattak egy tanulmányt, miszerint a falun élő gyerekek egytizede nem jár semmiféle tanintézetbe, és tízből két gyermek nem kap elég ételt. A miniszter ennek kapcsán kifejtette, sokszor – főleg faluhelyen – csak az iskolában biztosított ételnek köszönhetően dönt a szülő a gyerek iskoláztatása mellett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az Oktatási Közlöny kiadvány által összegyűjtött adatok szerint Romániában 2020-ban 15,6 százalékos volt a korai iskolaelhagyás aránya, ami jóval magasabb az európai, 9,9 százalékos átlagnál. Szembetűnő a különbség falu és város között Romániában: 2020-ban a falun élő iskolások 23 százaléka hagyta ott a tanintézményt, míg városon csak 5 százalék. Európában alig van különbség vidéki és urbánus környezet között e tekintetben – tette hozzá a miniszter.

Azt is elmondta, hogy az általa vezetett minisztérium az iskolaelhagyás integrált megelőzését támogatja. Az e célt szolgáló programba egyelőre 1450 oktatási intézményt válogattak be, 80 százalékuk vidéki iskola. A tárcavezető beszámolt arról, hogy az európai beruházások és projektek minisztériuma révén 212 millió eurós iskolai étkeztetési programra tettek javaslatot az Európai Bizottságnál.

Kapcsolódók

Kimaradt?