A magyar kormány támogatásával újul meg 262 templom Erdélyben, Partiumban és Bánságban

Erdélyi, partiumi és bánsági egyházi vezetők találkoztak csütörtökön Nagyváradon, ahol Soltész Miklós, a magyar kormány egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára bejelentette a Kárpát-medencei Templom-felújítási programot. Ennek keretében 219 településen 262 templom felújításához járul hozzá Magyarország kormánya mintegy 3,3 milliárd forinttal.

Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspöke hangsúlyozta, nagyon fontos az, hogy a közösségi vezetők találkozzanak és eszmét cseréljenek, valamint tudatta, „egészen konkrét elképzelések is napirendre kerültek” a nagyváradi találkozón. A püspök elmondása szerint a jelenlévő világi vezetők „nemcsak hogy figyelik az egyházak terveit, törekvéseit, hanem ahol csak lehet, tesznek azért, hogy terveik megvalósuljanak, hogy megerősítsék azokat a közösségeket, amelyek rájuk vannak bízva”.

Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspök | A szerző felvételei

Ismét azt tapasztaljuk, hogy figyelnek ránk az anyaországból, hogy közel állnak hozzánk, és hogy Magyarország kormánya és még sokan mások tesznek azért, hogy megvalósuljon minden olyan kezdeményezés, amely valamiféleképp a közösségeink megerősítését tudja előmozdítani, és ezzel azt a nagyobb közösséget is előmozdítja, amelyben adott esetben kisebbségben élünk” – fogalmazott a nagyváradi római katolikus megyéspüspök.

„Végre újra találkozhattunk és beszélhettünk közös ügyeinkről, magyarságunkról, a magyarság megmaradásában való fontos szerepről, a magyar–román kapcsolatok megerősítéséről” – fogalmazott Soltész Miklós, a magyar kormány Miniszterelnökségének egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Soltész Miklós, a a magyar kormány egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Nagyváradon

Elhangzott, az egyházakkal való együttműködés az elmúlt időszakban is sokrétű volt, a magyar kormány támogatásával eddig is számos templom és közösségi ház újulhatott meg, természetesen helyi támogatásokkal és helyi egyházi kiegészítésekkel együtt, fogalmazott az államtitkár, aki hozzátette, ugyanez igaz az iskolákra, az óvodaépítési program megvalósítására és nagyobb rendezvények támogatására is.

„Mi most ezt szeretnénk erősíteni azzal a támogatási rendszerrel, amelyet a magyar templom-felújítási program ölel fel. Úgy döntött a kormány még a nagyhéten, hogy ezt a programot támogatja közel 26 milliárd forint értékben. Ebből a Kárpát-medencében mintegy négyszáz templom újulhat meg” – közölte Soltész Miklós.

„Erdélyben, a Partiumban és a Bánságban 219 településen 262 templom felújításához járul hozzá Magyarország kormánya, és mindez nagyságrendileg 3,3 milliárd forintból valósul meg. Ezek a templomfelújítások elsősorban a hitéletet és a hitélethez kapcsolódó közösségi életet erősítik” – tudatta az államtitkár. Szerinte olyan templomok is kaphatnak újból támogatást, amelyekben korábban megkezdődtek a felújítási munkálatok, de szükség van a folytatásra.

A hitélet segítése mellett két másik szerepe is van a programnak, éspedig hogy a helybélieknek helyben munkát biztosít, mert építőipari szakemberekre, tervezőkre, munkásokra és mesterekre szükség van ezekhez a beruházásokhoz. Ezáltal megszépülnek a települések, ez pedig közvetetten kihat az idegenforgalomra is, amire szintén nagy szükség van. „A gazdaság újraindításában ugyanis szerte a Kárpát-medencében a turizmus is nagy szerepet kap, és nyilván egy-egy megújuló, megszépülő templom ezt is fogja szolgálni” – mondta az államtitkár.

Az RMDSZ-t és a román kormányt képviselő Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter köszönetet mondott azért a támogatásért, „amit Magyarország biztosít a Kárpát-medencei magyarságnak, a közösségek összetartásáért és összekovácsolásáért”, kiemelve a templom-felújítási program mellett a kulturális és sporttámogatásokat is.

Tánczos Barna, a román kormány RMDSZ-es környezetvédelmi minisztere

„Köszönöm szépen az egyházi vezetőinknek is az elkötelezettséget, hogy nem hagyják közösségünk egyik legfontosabb bástyáját, a templomot, és vigyáznak arra az örökségre, amit elődeinktől kaptunk. A közös munkának meglesz az eredménye” – fogalmazott Tánczos Barna.

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek átveszi az iratcsomót Soltész Miklós államtitkártól

A nagyváradi találkozón a házigazda Böcskei László megyéspüspök mellett jelent voltak Erdély, a Partium és a Bánság többi egyházi vezetői is: Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, Schönberger Jenő szatmári római katolikus megyéspüspök, Pál József Csaba, a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye püspöke, Kató Béla, az Erdélyi, valamint Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Adorjáni Dezső, a Romániai Evangélikus Lutheránus Egyház püspöke, Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke, Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház sepsiszentgyörgyi közügyigazgatója, Vadas Krisztián várad-nagykárolyi görögkatolikus parókus atya és Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rend tartományfőnöke.

A találkozón valamennyi egyházi elöljáró átvehette a programról szóló iratokat, illetve a megítélt kerettámogatásról szóló leírást tartalmazó mappát Soltész Miklós államtitkártól.

Kapcsolódók

Kimaradt?