A háromszéki tanintézetek egyharmadában hiányosak a biztonsági intézkedések

Az iskolai közbiztonság tekintetében hiányosság, hogy a 311 Kovászna megyei tanintézetből 100-ban nincs biztonsági személyzet vagy nincsenek műszaki biztonsági rendszerek. Emellett 15 tanintézet nincs körbekerítve és 58 tanintézet nem megfelelően megvilágított, hívja fel a figyelmet, Ivașcu Marius Daniel.

A Kovászna megyei rendőrség parancsnokhelyettese szerint a rendőrségnek és a helyi hatóságoknak intenzív közös tevékenységet kell folytatniuk az iskolákban és azok környékén a közbiztonság érdekében. A rendőrtiszt a problémák között említi, hogy egyes szülők nem tartják felügyelet alatt gyerekeiket, nincs állandó kapcsolat a szülők és iskola között, egyes tanintézetekben hiányzik a biztonsági személyzet, illetve egyes tanárok mereven elutasítják a biztonsági kamerák felszerelését az osztálytermekbe.Illusztráció: Román Rendőrség Aggasztó, hogy Kovászna megyében megnőtt az iskolai bűnözés. Ebben a tanévben 17 bűncselekmény történt tanintézményekben vagy azok közvetlen közelében. A rendőrtiszt szerint ezek többsége verekedés, fenyegetés, rongálás, lopás volt. A bejelentett bűncselekmények száma az előző évhez képest öttel emelkedett. Emellett Háromszéken ebben a tanévben 7 iskolai zaklatás esetről értesült a rendőrség.

A tavaly szeptemberi iskolakezdés óta idén márciusig 520 ellenőrző és megelőző akciót szervezett a rendőrség nemrégiben létrehozott iskolabiztonsági osztálya és más egységek. Akcióik során 37 olyan háromszéki diákot azonosítottak, akik veszélynek vannak kitéve mert a szülők nem figyelnek kellőképpen rájuk, rossz társaságba keveredtek, iskolakerülők, cigarettáznak vagy kábítószert fogyasztanak. Közülük 28 diák részesült tanácsadásban, illetve helyzetükről értesítették az tanintézményt, a szülőket és tanfelügyelőséget is.

A háromszéki rendőrtiszt emlékezteti a fiatalokat, hogy működik a „gyerekek telefonja” nevű szolgáltatás és az 116.111-es számot tárcsázva civil szakemberekkel beszélhetnek problémáikról, lehet az iskolai vagy internetes zaklatás, kábítószer használat, családi problémák, stb.

 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?