banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

A háromszéki idősek negyede nem tudja kihasználni az étkezési utalványát

Háromszéken 2067 idős, alacsony jövedelmű személy kap étkezési utalványt, ám mivel azokat elektronikus kártyán kapják, segítség nélkül nem tudják felhasználni.

Mint ismert, a 704 lejes minimális szociális nyugdíjba részesülők, illetve a veszélyeztetett hajléktalanok havi 180 lej támogatást kaphatnak, Európai Uniós alapokból. A kedvezményezettek névsorát a helyi önkormányzatok állítják össze és frissítik, illetve a havi 180 lejt elektronikus kártyára utalják, és ezt kizárólag meleg ebédre lehet elkölteni.

Cosmin Boricean Kovászna megyei alprefektus szerint a 2067 háromszéki jogosult 75,3 százaléka aktiválta és használja az elektronikus étkezési utalványát. Úgy gondolja, ez jó aránynak számít, hiszen az ország több megyéjében alig 20-30 százalék az étkezési utalványok felhasználtsági aránya.

Ráduly István prefektus hozzátette: Háromszéken gondot jelent, hogy az elektronikus kártyákat a megye 120 településéből csak 25-ben fogadja el összesen 65 gazdasági egység, emellett a járvány miatt bezárt több vendéglő és egy részük nem vállal házhoz szállítást. Esetenként többe kerül elutazni egy olyan településre, ahol érvényesíthető a kártya, mint az ebéd értéke.

Emiatt nehézségbe ütköznek azok az idősek, akiknek fiatalabb rokonaik, ismerőseik nem segítenek a felhasználásban. Azt javasolják az érintetteknek, hogy kérjék a helyi önkormányzat segítségét, illetve javasolni fogják a kormánynak, hogy a támogatás összegére tudjanak alapélelmiszert is vásárolni a jogosultak.

(Címlapi illusztráció forrása: Pexels)

Kapcsolódók

Kimaradt?