Hallott már a porördögről? Mutatjuk, mire képes

Az észak-nyugat németországi Weeze város közelében megrendezett Parookaville elektronikus zene fesztiválon készült az alábbi felvétel.

A szemtanúk csak ámulnak, ahogy a hirtelen keletkezett forgószél felkapja, és több tíz méter magasba emli a sátrakat, napernyőket és egyéb könnyű tárgyakat. 

A szakértők porördögnek nevezik ezt a meteorológiai jelenséget.

Mi a porördög? Főleg sivatagokban jellemző, de Európában sem ritka a nyári időszakban. Anticiklonális helyzethez kötődnek, amikor a homokos talajt vagy mezőt a közvetlen napsugárzás erősen felmelegíti. A talaj fölött lévő felhevült levegő környezeténél könnyebbé válik és felszáll. Ez az alacsony nyomású képződmény úgy képzelhető el, mint egy légbuborék. A nyomás-különbség révén a légbuborékba minden irányból levegő áramlik, ami aztán forgó mozgásba kezd. Szélsőséges esetben a forgás sebessége akár a 200 km/órát is elérheti, míg a porördögök haladási sebessége megközelítheti a 100 km/órát, de állhatnak szinte egy helyben is. Gyakran meglehetősen rövid életűek és gyengék, élettartamuk néhány másodperctől néhány 10 percig terjed. A

Kimaradt?