„Városmegújítás” címszó alatt veszélybe kerülhet a magántulajdonhoz való jog

Tárgyalás nélkül elutasította szerdán az alkotmánybíróság az RMDSZ és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) óvását a közhasznú kisajátításokkal foglalkozó 2010/255-ös törvény kapcsán.

Az alkotmánybírók egyöntetű szavazattal elutasították az óvást benyújtók kifogását a „városmegújítás”, és „regeneráció” kifejezések használatával kapcsolatban. Az RMDSZ fellebbezése szerint olyan, többféleképpen értelmezhető kifejezések kerültek a jogszabály szövegébe, amelyek veszélybe sodornák a magántulajdonhoz való jogot.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője az óvás benyújtásakor elmondta, hogy aggályosnak tartják a közhasznú kisajátításra vonatkozó törvény módosítását, hiszen olyan kifejezések kerültek a törvény szövegébe, amelyek többféleképpen értelmezhetőek, így a közhaszon érdekében gyakorlatilag bármilyen indokkal elindulhat a kisajátítás folyamata.

E szerint a június 13-án megszavazott törvénybe bekerült egy olyan passzus, amely kimondja, hogy városmegújításra, regenerációra hivatkozva bármilyen magántulajdont ki lehet sajátítani. „A városmegújítás azonban rengeteg mindenről szólhat, ez nincs pontosítva a törvény szövegében, így visszaélésekre kerülhet sor, amelyek a magántulajdonhoz való alapvető jogot alapjaiban rengetnék meg. Úgy értékeljük, hogy amennyiben közhasznú kisajátításra van szükség egy önkormányzaton belül, akkor azt pontos és konkrét cikkelyek mentén kell lebonyolítani” – mondta a Korodi.

A politikus példaként említette, hogy ha egy önkormányzati vezető valamilyen beruházást indítana el a közjó érdekében, és az érintett ingatlan magántulajdonban van, akkor nem sajátíthatja ki önkényesen, csak azért, mert városmegújításra, regenerációra hivatkozik. A képviselő szerint ha a parlament által elfogadott törvény érvénybe lép, számos problémát fog okozni, mert többféleképpen lehet értelmezni, hogy mikor indokolt a kisajátítás.

Az RMDSZ által benyújtott óvást az USR képviselői is támogatták aláírásukkal.

Kapcsolódók

Kimaradt?