Tăriceanu: nem tárgyaltunk amnesztiáról, közkegyelemről, de időszerű lehet

Nem tárgyaltak a koalíció ülésén Liviu Dragneával, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével az amnesztiáról és a közkegyelemről – jelentette ki hétfőn Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, aki hozzátette: felmerülhet ennek időszerűsége.

A szenátus elnöke cáfolta hétfőn este a közszolgálati televízióban, hogy tárgyalt volna a PSD elnökével az amnesztiával és a közkegyelemmel kapcsolatos esetleges sürgősségi kormányrendeletről, és azt is leellenőrizte, hogy a kormány keddi ülésének napirendjén sem szerepel ez a téma.

A szenátus elnöke kijelentette: „nem akarja megkerülni” a problémát.

„Felmerülhet egy esetleges amnesztia és közkegyelem, ám akkor azonnal személyesítik a kérdést. Ne kerülgessük a problémát: azt mondják, hogy elsőként Liviu Dragnea, a PSD elnöke lenne ennek  haszonélvezője. Nem tudnánk kicsit félretenni, nem kizárni, de félretenni ezt a személyes ügyet, hogy lássunk egy másik aspektust is?! Még mindig létezik 62 vagy 63 különböző titkos protokollum a titkosszolgálatok és az igazságügyi intézmények között. Három titkosságát feloldották a 65-ből, a többiekről nem tudunk semmit” – mondta Călin Popescu-Tăriceanu.

Hozzátette: létezik egy alkotmánybírósági döntés, amely „a Román Hírszerzőszolgálat (SRI) által az ügyészség kérésére készített telefonlehallgatások törvénytelen voltára vonatkozik”.

„Mindezek az elemek megkérdőjelezik a 2009 után, a protokollumok megkötését követően hozott ítéletek igazságosságát. Márpedig még a bűnösöknek is joguk van egy igazságos eljáráshoz. Vajon korrekt körülmények között folytatatták ezeket a nyomozásokat, pereket? Nem, ezeket súlyos eljárásbeli szabálytalanságok befolyásolták, amelyek egy részét megóvták az alkotmánybíróságon, másik részét nem. Valószínű, hogy ezen protokollumok ügyét egy szép napon az alkotmánybíróság elé kell vinnünk, és valamiféleképpen meg kell oldanunk” – nyilatkozta Tăriceanu.

Kifejtette: a Velencei Bizottság előzetes jelentése is kitér „a protokollumok súlyos problémájára”.

„Visszatérve az amnesztiára és közkegyelemre: mit lehet tenni akkor, ha megállapítják, hogy több ezer embert valószínűleg igazságtalanul, a procedúrák betartása nélkül ítéltek el? Mi a megoldás? A megoldás valamiféle közkegyelem lehet. Természetesen nem Liviu Dragneáról beszélek, hanem azokról, akiket igazságtalan körülmények között meghurcoltak” – tette hozzá Călin Popescu-Tăriceanu.

Kapcsolódók

Kimaradt?