România TV: a „Soros-hálózat” tagja az ország legnépszerűbb rendőre is

Tudor Chirilă, Oana Pellea és Victor Rebengiuc színész, Mihai Şora filozófus, Marian Godină rendőr és Raluca Feher újságíró neve és fotója szerepelt abban a szerdai televíziós műsorban, amelyben Victor Ciutacu, a România TV újságírója egy „Soros-hálózat” létezését és működését kívánta „leleplezni”. A kereskedelmi hírcsatornát amúgy korábban már megbírságolta az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) hasonló, minden bizonyítékot nélkülöző hírek terjesztése miatt.

A felsorolt, ellenzéki hangvételű, a kormánypárttal szemben kritikus közéleti megnyilatkozásaikból is ismert személyiségek alkotta „hálózatot” az RTV műsorvezetője a meghívottként bekapcsolódó Ion Cristoiu újságíróval való beszélgetésében mutatta be. „Hol láttunk még ehhez hasonlót? Látott ön még ilyen jól szervezett struktúrát, ilyen rétegzettet és ilyen összehangoltat?” – kérdezte a műsorban Victor Ciutacu Ion Cristoiutól.

Ennek kapcsán röviden kielemezte a felsoroltak mindenikének szakmai és közéleti szerepét, hozzátéve, hogy a „Soros-féle ideológusok” listáján rajta van még Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Cristian Tudor Popescu és Mircea Cărtărescu is. Az utóbbi íróról például megállapította, hogy „évente az irodalmi Nobel-díj jelöltje, mindmáig sikertelenül, de van még bőven ideje”.

A műsorvezető szerint a „hálózat” ennél sokkal „kiterjedtebb”, és több újságíró is tagja, többek között  Liviu Avram, Ionel Stoica, Moise Guran és Vlad Petreanu. Mellettük több civil szervezetet is említett, valamint a Papaya Advertising reklámcéget. Utóbbi azáltal vált országosan ismertté, hogy szerződést bontott vele a CEC Bank. Az állami tőkéjű pénzintézet azért orrolt meg a Papaya Advertisingre, mert a reklámcég szabadnapot adott az alkalmazottainak azért, hogy a bizalmatlansági indítvány napján részt vehessenek a parlament épülete előtti kormányellenes tüntetésen.

Victor Ciutacu műsorában amúgy megszólalt Alex Coita politológus, illetve Adrian Ţuţuianu PSD-s és Răzvan Prişcă PNL-s politikus is.

Az RTV nem első alkalommal tárgyalta a „Soros-hálózat” témáját. 2017 januárjában az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) több kereskedelmi adót, a România TV mellett a B1 és Realitatea TV hírcsatornákat is megbírságolta a Soros György amerikai milliárdos belpolitikai „beavatkozásait” tárgyaló műsoraik miatt, amelyekben bizonyítékok hiányában állítottak fel különböző összeesküvés-elméleteket. A RTV akkor 100 ezer lej, a B1 TV 10 ezer lej, a Realitatea TV pedig 5 ezer lej összegű pénzbírságot kapott.

Kapcsolódók

Kimaradt?