Iszonyok és viszonyok – NEEEM az erőszakra! Udvarlás és zaklatás közötti határról a Vibe Kolin

A zaklatás jelensége jelen van társadalmunkban annak ellenére, hogy nagyon keveset beszélünk róla – jelentette ki szombaton a Vibe Kolin Csép Andrea RMDSZ-es képviselő. A politikus szerint leginkább a fiatalok azok, akik ki vannak téve a zaklatás különböző formáinak.

A Vibe Koli egy nagyon jó alkalom arra, hogy a fiatalokhoz elérjünk, felhívjuk a figyelmüket a zaklatás, a párkapcsolaton és családon belül elkövetett erőszak formáira és annak veszélyeire, velejáróira – fogalmazott a marosvásárhelyi Vibe Fesztivál keretében tartott kerekasztal-beszélgetésen Csép Andrea.

A képviselő szerint fontos tudatosítani azt, hogy van reális segítség, akár jogi értelemben is, azok számára, akik egy ilyen párkapcsolatból, "iszonyatos viszonyból" kiszállnának. A kerekasztal-beszélgetés során elhangzott, hogy az egyik legnagyobb kihívás ebben a témakörben a fiatalok nyelvén beszélni, a felnövekvő nemzedék megszólítása, figyelmének megragadása.

Csép Andrea nagyon fontosnak tartja, hogy minden információ, megfelelően, időben eljusson hozzájuk. Szerinte tudatosítani kell azt is, hogy az agresszió semmilyen formája nem elfogadott, és vannak szakemberek, akik megfelelő támogatást, tanácsot tudnak nyújtani. „Tisztázni kell az erőszak formáinak fogalmát, mert a legtöbb esetben csak a fizikai bántalmazást vélik erőszaknak. De beszélhetünk, szociológiai, vallási, gazdasági vagy akár pszichológiai bántalmazásról” – magyarázta a politikus.

Nem függ a társadalmi státustól

A beszélgetésen a megbélyegzéstől való félelem, a szégyenérzet jelensége is terítékre került. A jelenlevő szakemberek elmondták, valóban nem egy egyszerű lelki folyamatról van szó, a döntés sem egyszerű, de van megoldás, van lehetőség az "újrakezdésre". A megoldás pedig nem egyik napról a másikra történik, időigényes és érzékenységekkel tele folyamatról van szó.

Az általánosan elterjedt nézettel ellentétben a bántalmazás, a zaklatás nem függ sem az iskolázottsági szinttől, sem az anyagi helyzettől. Nem lehet arról beszélni, hogy inkább jellemző lenne egyik vagy másik társadalmi rétegre. A zaklatás, a bántalmazás jelensége jelen van mindenhol, éppen ezért fontos tudatosítani, hogy nem magánügy, közösségünk aktuális problémája. Nem viszonyulhatunk közömbösen a jelenségre vonatkozóan, felelősek vagyunk egymásért - hívták fel a figyelmet az előadók.

Folytatják a NEEEM-kampányt

Csép Andrea beszélt a NEEEM-kampány keretében szervezett iskolai tájékoztató tapasztalatairól, tanulságairól. Elmondta, hogy az RMDSZ Nőszervezetnek sikerült egy olyan kezdeményezést útnak indítani, amely szakemberek bevonzásával, civil szervezetek bekapcsolódásával, megfelelő válaszokat, támogatási stratégiát tudnak kidolgozni a családon, párkapcsolaton belüli erőszak megfékezése érdekében. Az iskolai tájékoztatók során a diákok és tanárok visszajelzéseinek következtében a nőszervezet várhatóan ősszel folytatja, és egész Erdélyre kiterjeszti a NEEEM-kampányt.

Az RMDSZ-nek sikerült egy olyan törvénymódosítást elfogadtatnia a képviselőházban, amely a bántalmazottnak azonnali biztonságba helyezését teszi lehetővé: a sürgősségi távoltartási rendelet bevezetésére került sor – mondta el Csép Andrea képviselő.  

Kapcsolódók

Kimaradt?