Ekkora kárt okoztak a hétvégi árvizek Hargita megyében

A hétvégi árvizeket követően jelenleg is zajlik a kárfelmérés Hargita megye településein. Az úgynevezett sürgősségi operatív jelentések többségét – amelyeket az árvíz utáni 48 órán belül kell jelenteniük az önkormányzatoknak – már elküldték a Hargita Megyei Prefektusi Hivatalnak.

A heves esőzések a Gyimesekben és a Kászonokban okozták a legnagyobb károkat, de nincs a megyének olyan térsége, amelyet ne érintett volna az árvíz. A sürgősségi kárfelmérésekkel azonban nem zárul le a folyamat: miután az iszapot eltakarították, az önkormányzatok jelzik, hogy készen állnak a hivatalos kárfelmérő bizottság fogadására.

„A prefektusi rendelet alapján összeáll a bizottság, amelyben a katasztrófavédelem, a mezőgazdasági igazgatóság, a területi építészeti felügyelet, valamint a megyei útügy munkatársai foglalnak helyet. A felmért károkról szóló jelentést a prefektusi hivatal továbbítja Bukarestbe, amely alapján tulajdonképpen a kártérítést is igényelik” – tájékoztatott Adrian Pănescu prefektusi szóvivő.

A kormánymegbízott hivatalához eddig 19 községből érkeztek meg a sürgősségi operatív jelentések. Ezek közül azokat vesszük szemügyre, ahol jelentősebb károk keletkeztek.  

Alcsík térségében Csíkszentsimonban 30 pincét, 2,5 kilométer községi utat és 650 hektár kaszálót öntött el az ár. Csíkszentimrén 1 pince, 3 udvar, 4 kilométer erdei út és 2,5 kilométer községi út, Tusnád községben 38 pince, 1 híd, 40 mezőgazdasági terület, 220 hektár kaszáló, 3,6 kilométer mezei út került víz alá.

Felcsíkon, Madéfalván 20 pincét, 10 hektár mezőgazdasági területet, Csíkkarcfalván 8 pincét, 55 hektár kaszálót, Csíkszentmihályon – ahol szintén kiemelkedően sok kárt okozott az ár – 42 pincét, 128 gazdaságot és udvart, 3,8 kilométer községi utat, valamint 80 kutat is elöntött az árvíz. Gyimesközéplokon 4 pince és udvar, egy sportbázis, 17 palló, 4,5 kilométer erdei út és 6,85 kilométeren út menti támfalak rongálódtak meg. Ennél nagyobb kárt okozott az ár Gyimesfelsőlokon, de onnan még nem érkeztek meg a végleges adatok.

Kászonaltíz községben, illetve a hozzá tartozó öt településen 80 pince, 35 gazdasági épület és 300 hektár mezőgazdasági terület érintett az árvízben. Ebben a térségben a Kászon-patak elöntötte a Kézdivásárhely felé vezető 11B jelzésű országutat, amely be is szakadt, így jelen pillanatban nem lehet ezen az útszakaszon átjutni Kézdiszékre.

Udvarhelyszéken Homoródszentmártonban 4 pince és udvar, 7 utca, 2 kilométer mezei út, 19 hektár mezőgazdasági terület és 33 hektár kaszáló károsodott, Oroszhegyen 50 méteren a csatornahálózat rongálódott meg, 30 méteren támfalak és egy kilométer mezei út. Lövétén 5 pince és udvar mezőgazdasági épületekkel, valamint 10 hektár mezőgazdasági terület.

Gyergyószéken főként Gyergyóremetén és Gyergyóhollón okozott károkat az ár. Remetén 10 pince, 10 mezőgazdasági épület és ugyanennyi kút, valamint 150 hektár kaszáló került víz alá. Gyergyóhollón 10 pince, 25 udvar és gazdasági épület, 20 kilométer községi út, 25 kilométer erdei út és 20 hektár kaszáló érintett.

Kapcsolódók

Kimaradt?