FRISSÍTVE - Első fokon felmentették Mezei János volt polgármestert

FRISSÍTVE: A Hargita megyei törvényszék első fokon valamennyi vádpont alól felmentette Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós volt polgármesterét.

A hírt Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere közölte hétfőn a Facebook-oldalán. Bejegyzésében emlékeztetett: Mezei Jánost korábban 31 napi vizsgálati fogságban tartották, 60 napig házi őrizetben volt, hivatali gyakorlásától másfél évre eltiltották.

Mezei János ellen 2015. január végén egy olyan ügy miatt indult ügyészségi vizsgálat, amelyben Budapest V. kerületi önkormányzata is érintett. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) a 2015. májusi vádemelésben hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással vádolta a polgármestert.

FRISSÍTÉS: A törvényszék honlapján elérhető információk szerint a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben korábban kétszer is megválasztott volt polgármestert felmentették a hivatali visszaélés, a zsarolás, valamint a sikkasztásra való felbujtás vádja alól.  Az ügyben felmentették Barabás Évát is, aki a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal jegyzője volt. A perköltségek az államot terhelik. Az érintett felek a kiértesítéstől számított tíz napon belül fellebbezhetnek.

A vádhatóság szerint Mezei azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy olyan telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. A DNA szerint a Gyilkos-tó melletti telek nem lett volna eladható a magyarországi többségi tulajdonos beleegyezése nélkül.

A DNA azt tekinti zsarolásnak, hogy a polgármester a Monturist Kft. kisebbségi tulajdonosaként felszólította cég ügyvezetőjét - aki a feljelentést tette ellene -, hogy mondjon le tisztségéről. A vád szerint a polgármester akkor követte el a sikkasztásra való felbujtást, amikor az ügyészségi vizsgálat idején arra kérte a hivatal titkárnőjét, hogy hozza el neki az önkormányzati testület egyik ülésének a videofelvételét.

A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben kétszer is polgármesterré választott Mezei János az ellene folyó eljárás és kényszerintézkedések miatt nem indult újabb polgármesteri mandátumért a 2016.  június 5-én tartott önkormányzati választásokon, és a Hargita megyei önkormányzatban képviseli pártját.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?