Toader: késlelteti az államelnök a korrupcióellenes főügyész leváltását

Bár késik Klaus Johannis az alkotmánybíróság Laura Codruţa Kövesivel, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészével kapcsolatos döntésének betartásával, de meggyőződése, hogy ez előbb-utóbb megtörténik – mondta Tudorel Toader igazságügyi miniszter egy vasárnap esti tévéműsorban.

„Bármely döntés azonnal kötelező érvényűvé válik, amint megjelenik a Hivatalos Közlönyben. Nem olyan döntésről van szó, amely 15, 30 vagy akár 45 nap múlva lépjen hatályba, amint azt egyesek mondták. És nem is olyan döntés ez, amely akkor válik érvényessé, amikor megértettük, hogy miről is szól” – vélte a műsorban Toader.

Az igazságügyi miniszter arra is kitért, hogy az Európai Unió kritizálta Lengyelországot, amiért nem tartotta tiszteletben az alkotmánybíróság döntését, de Romániának nem kellene erre az útra lépnie, az államfőnek pedig példát kellene mutatnia.

„Megbüntetünk egy sofőrt, mert nem visel biztonsági övet, az államelnök pedig nem tartja tiszteletben az alkotmányt és az alkotmánybíróság döntéseit. Biztos voltam abban, hogy be fogja tartani. Megértettem a késést, bizonyára más számításai is vannak, de meggyőződésem, hogy tiszteletben tartja, mert végső soron nem a két hatóság közötti konfliktusról van szó” – mutatott rá Toader, aki szerint a „nagy európai család asztalánál” ülve az alkotmánybíróság döntéseit nem lehet megkerülni.

Az alkotmánybíróság alkotmányos természetű konfliktust állapított meg annak következtében, hogy Klaus Johannis államelnök elutasította a DNA-főügyész menesztésére vonatkozó minisztériumi kérelmet. A taláros testület döntésének értelmében az államfőnek menesztenie kell tisztségéből az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészét.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?