Pert nyert Kovászna Megye Tanácsa Dan Tanasă ellen

Végérvényesen lezárult a megyeháza feliratért indított per, amelyet a Dan Tanasă vezetette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) indított Kovászna Megye Tanácsa és Tamás Sándor megyei tanácselnök ellen 2016-ban – közölte a háromszéki intézmény sajtóirodája.  

Az egyesület 2 évvel ezelőtt azért jelentette fel a háromszéki önkormányzatot, mert szerinte a megyeháza nem a „Palat Administrativ” magyar nyelvű megfelelője. A bíróság alapfokon az egyesületnek adott igazat, és arra utasította Kovászna Megye Tanácsát, hogy cserélje ki a magyar nyelvű feliratot. Miután az önkormányzat nem vette le a táblát, Dan Tanasă ismét feljelentést tett, azt kérve ezúttal, hogy bírságolják meg Kovászna Megye Tanácsának elnökét, mert nem hajtotta végre a bírósági végzést. Ezt a kérést a Kovászna Megyei Törvényszék elfogadta, és súlyos pénzbírságot szabott ki Tamás Sándornak, akinek az országos minimálbér 20 százalékának megfelelő összeget, 380 lejt kellett volna befizetnie minden nap késedelemért.

A Kovászna megyei önkormányzat végül 2018. április 6-án kitette a „Palat Adminstrativ / Közigazgatási Palota” feliratot, hogy elkerülje a pénzbírság kifizetését, majd fellebbezést nyújtott be. A Brassói Táblabíróság június 26-án hozott végleges döntést az ügyről – a háromszéki önkormányzat fellebbezését elfogadta, így okafogyottá vált a per tárgya, az ügy végérvényesen lezárult.

„Dan Tanasă az ügyeletes jelentgető, legutóbb a bálványosi nemzetközi konferencián viselte ki magát, folyamatosan talál olyan témát, amely miatt évekig járjuk a bíróságot, igazunkat képviselve. Egy olyan láthatatlan rendszer része, amely következetesen közösségünk ellen dolgozik. Ő Székelyföld gyarmatosítási kísérletének látható képviselője. De meggyőződésem, hogy soha nem a számbeli többség, hanem azok nyernek, akik szeretik szülőföldjüket. Ez a különbség köztünk és az egyébként sepsiszentgyörgyi származású Dan Tanasă között, hogy mi szeretjük szülőföldünket, ő meg gyűlöli Székelyföldet és az itt élő embereket” – fogalmazott Tamás Sándor tanácselnök, megjegyezve, hogy Dan Tanasă rendszeresen feljelenti nemcsak Kovászna Megye Tanácsát, hanem Székelyföld számos helyi és megyei önkormányzatát, terhelve ez által a tanácsokat, de a törvényszékeket is.  Az elmúlt tíz évben Kovászna Megye Tanácsához közel kétszáz kérést vagy közigazgatási panaszt nyújtott be, és 15 pert indított az intézmény ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?