banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Védelmi bizottsági alelnök: ne bántsák a csendőrök a békés tüntetőket

Levélben kérte a csendőrség vezetőségét és tagjait Ovidiu Raeţchi, a parlament védelmi bizottságának alelnöke, hogy ne engedjenek a politikai nyomásnak és a törvény által megszabott keretek között járjanak el az utcai tüntetésekkor.

Raeţchi kifejtett: meggyőződése, hogy a csendőrség a törvény védelmezőjeként megérti a társadalom felháborodását és aggodalmát, hiszen ennek kiváltó oka az, hogy egy vezető politikus a saját érdekei védelmében meg akarja változtatni a hivatali visszaélésre vonatkozó törvényt. „Ily módon minden lehetségessé válik: előbb elkövetsz egy bűncselekményt, majd úgy döntesz, hogy az nem bűncselekmény” – tette hozzá a parlamenti képviselő.

Ovidiu Raeţchi szerint a csendőrök az utóbbi hónapokban „okosan és helyesen” jártak el, kivéve a múlt heti tüntetéseket, amikor túlzásokba estek.

„Meggyőződésem, hogy lesz erejük ellenállni az önökre nehezedő óriási politikai nyomásnak, az elvárásnak, hogy túlkapások révén bizonyítsák a PSD és Liviu Dragnea iránti hűségüket” – írta a képviselő a csendőröknek. Felidézte:  az elmúlt hónapokban békésen zajlottak le a tüntetések, de a múlt héten egyes PSD-s politikusok vádaskodásai következtében a csendőrök sokkal agresszívebben léptek fel a tiltakozókkal szemben. „Láttunk a csendőrök által szándékosan lábbal taposott embereket, földre esett emberek ellen könnygázsprayt használni, láttunk őrizetbe vett újságírókat” - idézte fel Ovidiu Raeţchi.

A parlament védelmi bizottságának alelnöke felhívást intéz a csendőrökhöz, hogy ne engedjenek a politikai nyomásnak és ne lépjenek fel erőszakosan a békésen tüntetőkkel szemben, ne hagyják, hogy a szociáldemokrata párti politikusok bűnüldöző szervvé alakítsák a csendőrséget.

A nyílt levelet Gheorghe-Sebastian Cucoş ezredesnek, a Román Országos Csendőrség főparancsnokának, valamint helyetteseinek címezte a védelmi bizottság alelnöke.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?