Kiverte a biztosítékot a biztosítóknál Nicolăescu

Kiakadtak a megyei egészségbiztosító pénztárak vezetői az egészségügyi miniszternek azon a kedden bejelentett szándékán, hogy nyolc regionális ügynökségbe vonja össze a negyvenegy megyei pénztárat, valamint a megyei közegészségügyi igazgatóságokat.

Az intézményvezetők nem tudják elképzelni, miképpen valósítja meg gondolja megvalósítani Eugen Nicolăescu az elképzeléseit. Hivatalos értesítést ebben az ügyben nem küldött Bukarest, a megyei pénztárak vezetői a sajtóból értesültek az átszervezésről és a várható leépítésekről.dudatihamer

A Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár igazgatója, Duda Tihamér a maszol.ro-nak elmondta, maga sem tud többet az ügyről, mint amennyi a sajtóban megjelent. "Semmilyen információm nincs, nem tudjuk, hogyan működne egy ilyen helyzetben az egész rendszer, nem tudom, hogy mit terveznek" – fogalmazott.

Hasonló helyzetben vannak a Brassó, Maros, Buzău, Galac, Suceava megyei pénztárak igazgatói is a HotNews szerint. A megkérdezett vezetők véleménye megegyezik abban, hogy egyik napról a másikra nem lehet felszámolni egy ekkora apparátust.

A Maros megyei biztosító vezetője, Monica Suciu elmondta, a költségvetésük csak márciusig elég, hogy ezután mi lesz, nem lehet tudni. Azt sem, hogy a hatóság igazgatásába tartozó kórházak hogyan kapják majd meg az állami támogatást vagy a gyógyszereket.

A Sanitas szakszervezet elnökhelyettese, Marius Sepi a Mediafax hírügynökségnek elmondta, a napokban egyezménytervezetet mutatnak be a minisztériumnak, amely szavatolja, hogy az átszervezésből származó megtakarítások felhasználásával kapcsolatban a tárca konzultál a szakszervezettel.Casa-de-Asigurari

Vasile Cepoi kormánytanácsos ugyanakkor figyelmeztetett, az átszervezésről szóló törvénytervezet még nem került a kormány elé és közvitára sem bocsátották. Cepoi elképzelhetőnek tartja, hogy teljesen más típusú rendszerben fognak majd működni a biztosítópénztárak, ám erről konkrét adatai neki sincsenek.

A kedd reggeli bejelentésére érkezett támadásokra az egészségügyi miniszter egyebek mellett azt válaszolta: a biztosítópénztárak és a bennük uralkodó bürokrácia „sorvasztották el a betegeket" Romániában, és nem maguk a betegségek.

Kimaradt?