Kelemen Hunor: érdekünk a schengeni csatlakozás

„Nem jelenthetjük ki azt, hogy nem érdekel a schengeni övezethez való csatlakozás. Az országnak az az érdeke, hogy teljes jogú tagja legyen az Európai Uniónak" – hangsúlyozta kedden Kelemen Hunor szövetségi elnök Bukarestben, az államfő parlamenti felszólalását megelőzően.

Az RMDSZ vezetője kijelentette, hogy a megosztott romániai belpolitika, a schengeni övezethez való csatlakozás kapcsán korábban elhangzó nyilatkozatok hiteltelenítik az országot, károsan befolyásolják Románia megítélését.kelemen2

„Hiába mondjuk azt, hogy az ország technikai szempontból felkészült a csatlakozásra, ez nem elég. A repülőterek, kikötők és határátlépők biztonságossá való tétele mellett Romániának a hitelességén, a pozitív megítélésén kell még dolgoznia" – szögezte le Kelemen.

A politikus ugyanakkor kettős beszéddel vádolja az EU döntéshozóit. „Egyrészt azt hangoztatják, hogy több, egységesebb és erősebb Európára van szükség, másrészt azonnal a fékre lépnek, amikor erről a kérdésről van szó" – nyilatkozta a szövetségi elnök.

Mint ismert, korábban Titus Corlățean külügyminiszter korábban kijelentette: Romániát többé nem érdekli a schengeni csatlakozás, ha ezt az uniós tagállamok márciusban megvétózzák. A román diplomácia vezetőjének szavai nyilatkozatháborút robbantottak ki.

Mint az ismert, Németország, Hollandia és Finnország világossá tette az uniós belügyminiszterek legutóbbi tanácskozásán, hogy csak akkor támogatja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, ha legalább két egymást követő kedvező jelentés születik a két ország igazságszolgáltatási reformját figyelemmel kísérő ellenőrzési és együttműködési mechanizmus keretében, amelyet az unió végrehajtó testülete végez. Az előrejelzések szerint a következő jelentést az Európai Bizottság decemberben teszi közzé, de várhatóan csak a belügyminiszteri tanácskozás után, ezért a legvalószínűbb az, hogy a két ország schengeni csatlakozásáról leghamarabb 2014 márciusában születhet döntés.

Kimaradt?