Szatmári rekord: óriási mozaikkép készült műanyagkupakokból

A rekordok könyve romániai bizottsága hitelesítette az ország legnagyobb, műanyagkupakokból készített, 123 méter hosszú mozaikképét, amelyet a Szatmár megyei gyerekek készítettek – jelentette be szerdán Békéssy Erzsébet, a Szatmár megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatója.

A 123 méter hosszú és 1,5 méter széles mozaikképet a szatmárnémeti gyerekek rakták ki a városi stadionban. A mozaikkép méreteit a szatmárnémeti metrológiai szolgálat szakembere mérte meg pontosan.
Békéssy Erzsébet, a Szatmár megyei környezetvédelmi ügynökség igazgatója, az Egymillió kupak, egymillió mosoly című akció főszervezője elmondta: a képet 2.127.540 kupakból rakták ki, amelyek együttes tömege meghaladja a 4,5 tonnát.

A hat hónapja tartó kupakgyűjtési akcióban, a megye 90 iskolájának tanulói vettek részt. Békéssy Erzsébet arról beszélt, hogy a lakosság folytatni szeretné a kupakgyűjtő programot, bár csak hat hónaposra tervezték az akciót. Az óvodák különböző mesék képeit szeretnék kirakni a kupakokból, hogy saját udvarukat díszítsék. „Azt szerettük volna elérni, hogy szikrát gyújtsunk ezzel a programmal, amely folytatódik, és reményeink szerint elérjük az 50 százalékos újrahasznosítási arányt” – tette hozzá az igazgató.

A mozaikképet június 9-én állították össze a Daniel Prodan stadionban, ahol minden oktatási intézmény bemutatta saját 2,5 méter magas és 1,5 méter széles kollázsát.

Kapcsolódók

Kimaradt?