Felszámolják a megyei egészségbiztosító pénztárakat

Az egészségügyi minisztérium felszámolni készül a megyei egészségbiztosító pénztárakat. A szándékot Eugen Nicolăescu tárcavezető jelentette be kedden.

A miniszter tájékoztatása szerint a mintegy 40 megyei pénztárat és közegészségügyi igazgatóságot nyolc regionális központba olvasztják be, az átszervezést követően országosan több mint ezer személy veszti el állását. Nicolăescu arra hivatkozott: a megyei pénztárak működtetése a tárca költségvetésének tíz százalékát emészti fel, az átszervezés után ezt a pénzt az országos egészségmegőrző programokra fordíthatják.enicolaescu

A tervnek megfelelően a megyei hivataloknál dolgozók 35 százalékát a megyei tanácsoknak alárendelt megyei kórházakban alkalmazzák. A jelenlegi alkalmazotti létszám 20 százaléka működteti majd a nyolc regionális központban elhelyezett hivatalt, a többi alkalmazottat, mintegy ezer személyt, pedig elbocsátanak.

Az átszervezést követően 25 százalékos megtakarítással számolnak a szolgáltatások, további 35 százalékos megtakarítással a személyzeti költségek terén.

Nicolăescu szerint a megtakarítással eleget tesz Victor Ponta miniszterelnök múlt heti kérésének, hogy a tárcavezetők 15 százalékkal csökkentsék a minisztériumi költségeket. A miniszter arra is emlékeztetett, hogy a Világbank 2011-ben felszólította a tárcát, változtassa meg a közegészségügyi igazgatóságok szerepét az egészségügyi rendszerben, mert ezek a hivatalok nem működtek hatékonyan.

Kimaradt?