Johannis: a PSD-s többség Dragneának dedikált törvényeket szavaz meg

A Szociáldemokrata Párt (PSD) által képviselt többség a párt elnökének, Liviu Dragneának "dedikált" törvényeket szavaz meg, ami "teljes mértékben megengedhetetlen" - nyilatkozta kedden Klaus Johannis a büntetőeljárási törvénykönyv hétfőn elfogadott módosításaival kapcsolatban.

Az államfő többek között arra utalt, hogy az egyik módosítás szerint abban az esetben is kérhető egy jogerős bírósági ítélet felülvizsgálata, ha az eljáró bíró nem vett részt a határozat megszövegezésében vagy nem írta alá a dokumentumot. Ez történt ugyanis a Liviu Dragnea ellen az úgynevezett referendum-ügyben indított per végén is: a felfüggesztett börtönről szóló ítéletet az egyik bíró nem írta alá.

Sőt az ellenzék szerint szintén a PSD elnökének „dedikálták” a kormánypártok azt a módosítást is, amely szerint egy személyt nem lehet csupán tanúvallomások alapján elítélni. A Liviu Dragnea ellen jelenleg folyamatban lévő büntetőperben, amelyben június 21-én várható ítélet, több vádlott is a politikus ellen vallott, sőt néhányan az egyszerűsített eljárás lehetőségével élve a bűnösségüket is elismerték. Az ügyészek e vallomások alapján kértek 7 év börtön kiszabását a pártelnökre.

A külföldi tárgyalópartnerek is aggódnak

"Egyre világosabb, hogy a PSD nemcsak az államelnök jogkörét akarja csorbítani, hanem az igazságszolgáltatás erejét is, ami nagyon, nagyon súlyos dolog. (...) A PSD-s többség a főnökei számára szavaz meg törvényeket, Dragneának dedikált törvényeket, ami teljes mértékben megengedhetetlen" - fogalmazott az államfő, hozzátéve, minden alkotmányos eszközzel élni fog annak érdekében, hogy javítsanak a törvény szövegén.

Klaus Johannis elmondta, valamennyi külföldi hivatalosság, akivel találkozik, az igazságügyet érintő törvénymódosításokról érdeklődik.  "Nagyon őszinte leszek. Mindenki erről kérdez. Nem részleteztem, mert még nem fejeződött be az eljárás, és szerintem nincs ennek helye, hogy cikkelyenként magyarázzam, azonban megerősíthetem, hogy minden vendégem érdeklődött, és aggódnak amiatt, ahogyan a PSD viszonyul ehhez a késő este elfogadott törvényhez" - magyarázta az államfő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?