Hamarosan lejár egészségügyi kártyája? Jó hírünk van

Valamennyi korábban kibocsátott egészségügyi kártya legkevesebb 2020. január elsejéig érvényes lesz egy közvitára bocsátott kormányhatározat-tervezet szerint.

Kormányhatározattal hosszabbítanák meg az egészségügyi kártyák érvényességét, így valamennyi, 2018. július 31-ig kibocsátott kártya a kibocsátástól számított 7 évig lenne érvényes – számolt be az avocat.net jogi portál.

Több mint 14 millió egészségügyi kártya veszítené el az érvényességét a következő időszakban. Az újak kibocsátása hirtelen túl nagy anyagi terhet róna a hatóságokra, és késésük gátolná a biztosítottak hozzáférését egyes egészségügyi szolgáltatásokhoz. Ezért a jelenlegi öt évről hét évre hosszabbítanák meg a kártyák érvényességét.

Az érvényesség meghosszabbítása minden olyan egészségügyi kártyára vonatkozik, amelyet 2018. július 31-ig bocsátanak ki, de azokra is, amelyeket 2012. december 31. előtt kaptak meg a biztosítottak. Ez utóbbiak esetében a 7 év érvényességi időt 2013. január elsejétől számolnák.

Így ha a közvitára bocsátott határozattervezetet elfogadják, egyetlen egészségügyi kártya érvényessége sem fog lejárni 2020. január elseje előtt.

Kapcsolódók

Kimaradt?