Erdélyt is érinti az első-, és másodfokú árvízkészültség

Első-, illetve másodfokú árvízkészültséget rendelt el az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több folyó vízgyűjtő medencéjére.

A narancssárga, azaz másodfokú árvízriasztás szerda 20 órától csütörtök éjfélig lesz érvényben, és a következő folyók vízgyűjtő medencéjére vonatkozik: Maros (Hunyad és Arad megye), Ó-Béga, Béga (Temes megye), Temes, Berzava, Moraviţa, Karas, Néra (Krassó-Szörény és Temes megye), Cserna (Krassó-Szörény és Gorj megye).
Az elsőfokú árvízriasztás péntek reggelig érvényes több Máramaros, Szatmár, Beszterce-Naszód, Kolozs, Szilágy, Bihar, Arad, Hunyad, Fehér, Szeben, Temes, Krassó-Szörény, Brassó, Kovászna, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomiţa és Buzău megyei folyóra.

Korábban az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) is kiadott két figyelmeztetést. A rossz időre vonatkozó riasztás kedd 20 órától szerda 14 óráig érvényes az ország egész területére. Az előrejelzések szerint gyakoriak lesznek a záporok, zivatarok, viharossá fokozódik a szél, és jégeső is várható. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 15-20, elszórtan a 30-40 litert négyzetméterenként. 

Szerda 14 órától péntek 8 óráig sárga, azaz elsőfokú viharriasztás lesz érvényben Erdélyben, a Bánságban, a Körösök vidékén, Máramarosban, Olténiában, Muntenia nyugati részén és a hegyvidéken. Ezekben a térségekben záporokra, villámlásra és jégesőre is számítani lehet, a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25, helyenként a 60-80 litert négyzetméterenként.

Kapcsolódók

Kimaradt?