Firea kifütyülése: kiborult a főpolgármesterre Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu világhírű szoprán csalódott azért, mert szerinte Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere „eszközként használja” a jeles hazai személyiségeket. Az operacsillag kijelentette: 2017-ben kétszer is visszautasította a díszpolgári címet és a városkulcsot. 

„Mélységesen csalódott vagyok, Bukarest tisztelt főpolgármester asszonya, mert ön továbbra is jeles személyiségek nevét használja fel, Bukarest kulcsát és díszpolgári címét adományozva nekik” – méltatlankodott Gheorghiu, aki azt is hozzátette: ő maga 1990-től  világkarriert futott be, példát mutat Románia elitjének és az értelmiségiek között is elöl jár abban, hogy nem hagyja magát „eszközként használni” Firea által.

„Igen, kijelentem: visszautasítottam a város kulcsát és a díszpolgári címet, amelyet 2017 szeptemberében kaptam volna, amikor felléptem a polgármesteri hivatal által szervezett koncerten” – fogalmazott Facebook-bejegyzésében a híres operaénekes, és hozzátette: 2017. december elsején, a román nemzeti ünnepen már egy ízben el kellett utasítania az elismerést.

Angela Gheorghiu azt is feleleveníti: akkor mentegetőző emailt is küldött Gabriela Fireának „őszintén bízva abban”, hogy a kitüntetést a jövőben kizárólag azért ajánlja fel a főpolgámester, „amit a nemzetközi művészeti porondján képvisel” a romániai zenei híresség.  „Nem pedig azért, hogy ön a saját politikai imázsához használja fel a munkámat és népszerűségemet. Akkor azt éreztem, hogy ön eszközként használná fel az én munkámat és népszerűségemet, ezért utasítottam vissza” – írta az operaénekesnő.

Angela Gheorghiu bejegyzésében azt javasolja Románia jeles személyiségeinek, hogy jól fontolják meg, mielőtt elfogadnának egy ilyen jellegű kitüntetést.
A szoprán azt követően írta ezt, hogy Gabriela Firea a Nemzeti Arénában szervezett ünnepségen átnyújtotta Simona Halep teniszbajnoknak Bukarest szimbolikus kulcsát. A jelenlévő tömeg kifütyülte a főpolgármestert.

A címlapfotó forrása: Angela Gheorghiu Facebook-oldala

Kapcsolódók

Kimaradt?